Sjans van Naer is historisch

Vanavond stond de realisatie van het project ‘De Naerse Sjans’ op de agenda van de gemeenteraad.
De Neerse schans is een project dat gedragen wordt door diverse Neerse verenigingen waaronder de Heemkunde vereniging Oos Naer, Jong Nederland Neer en KVW Neer. Er wordt een extra bijdrage van €113.089,- gevraagd van de gemeente Leudal. Dit bedrag is noodzakelijk om de grond waarop de schans moet komen aan te kopen en vervolgens te saneren. Hierna kan de schans worden aangelegd. Het college van B&W wil het project nu stopzetten. Dat is volgens D66 niet de juiste weg.

cultuur-historisch element

Sjans van Neer - Beeld: Gemeente Leudal

D66 Leudal is van mening dat de schans van Neer een cultuur historisch element is. Het is een enorme impuls voor het toeristisch karakter van Neer. Op loopafstand van de schans ligt ook de Friedesse Molen. De schans gaat opgenomen worden in het ‘Romeins Ommetje’, een toeristische route. Eveneens kan de schans dienen als plek voor recreatief gebruik voor de vele verenigingen van Neer (Jong Nederland Neer en KVW Neer), maar ook zeker voor andere verenigingen uit Leudal.

D66 dient amendement in

Raadslid Andre Kierkels: ‘Recente ontwikkelingen tonen maar weer eens aan hoe belangrijk een betrouwbare overheid is. De gemeenteraad heeft op 16 april 2019 ingestemd met de aanleg van de Neerse schans. Wie A zegt, moet ook B zeggen, ook als er tegenvallers zijn.
D66 diende vanavond een amendement in om alsnog akkoord te gaan met het aanleggen van de schans in Neer voor maximaal €273.000,-. Het CDA heeft ons amendement mede ingediend. Helaas besloot de gemeenteraad vanavond anders. Het voorstel werd niet aangenomen, Samen Verder, Ronduit Open, VVD, PAL en Leudal Sociaal stemden namelijk tegen.

Andere amendementen

D66 heeft tegen het amendement (6.3) van Ronduit Open gestemd omdat hier slechts €173.000,- staat opgenomen voor het initiatief. Dit is in onze ogen een te laag bedrag voor de realisatie van de Naerse Sjans.
Na de stemming over de eerste twee amendementen hebben we samen met andere partijen alsnog ingestemd met een amendement dat een bedrag van €225.000,- beschikbaar stelt voor de aanleg van de Naerse Sjans. Dit voorstel kreeg een meerderheid met steun van D66, Ronduit Open, VVD en CDA.