Meer openheid bij coalitievorming in Leudal

In Leudal is het gebruik dat de grootste partij na de verkiezingen de leiding neemt in de informatie en de formatie. Dat betekent dat die grootste partij met andere partijen apart in besloten overleggen praat over de gewenste coalitie. De grootste partij beslist dan met welke partijen zij een coalitie wil vormen. Voor de kiezer is het niet transparant.

Niet meer van deze tijd

Gemeentehuis Leudal - zicht op Heythuysen Beeld: Leo Schouten

Dit past naar mening van D66 Leudal niet meer bij een modern, open en transparant bestuur. Inwoners hebben het recht om te horen waarom partijen vinden dat zij samen een coalitie moeten vormen. In de verkiezingsprogramma’s van alle partijen staat iets over vernieuwend of eigentijds bestuur of zelfs een passage over niets meer in achterkamertjes regelen.

Openbare vergadering

D66 daagt deze partijen daarom uit om dit dan ook in de praktijk te brengen. Dit kan door een onafhankelijke informateur de leidende rol te geven in de formatie in plaats van de grootste partij. Het zou nog beter zijn als in een openbare vergadering partijen aangeven hoe zij de verkiezingsuitslag duiden en welke partijen de coalitie zouden moeten vormen.

Persbericht D66 Leudal
Neer, 13 maart 2022