Leudal start met proef voor doneerringen

Rondslingerende plastic flessen en blikjes zijn een doorn in het oog. Zelfs nu er ook voor de kleine flesjes en blikjes statiegeld wordt gevraagd, weten mensen de inleverautomaten in de supermarkt nog niet te vinden. Daarom riep D66 Leudal het college op ‘doneerringen’ rondom prullenbakken te plaatsen.

Doneerringen

Doneerring - Beeld: https://thehappyactivist.org/

Een doneerring kan een bijdrage leveren aan het beter inzamelen van statiegeldflesjes en blikjes. Het is een ijzeren ring rondom prullenbakken waar je een leeg, plastic flesje of blikje in kunt zetten. Iemand anders kan jouw flesje vervolgens inleveren in de supermarkt. Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes en sinds 1 april 2023 op blikjes om zwerfafval te verminderen. Toch belanden er in Leudal nog veel plastic flesjes en blikjes in en rondom de openbare prullenbakken op straat. D66-raadslid Jort Raemakers: ‘Dat is niet alleen slecht voor het straatbeeld, maar vooral een gemiste kans voor het milieu. Flessen en blikjes die in de prullenbak belanden kunnen namelijk niet goed gerecycled worden.’

Leudal start pilot

In veel Duitse steden zijn deze ringen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook steeds meer Nederlandse gemeente zoals Venray en Beesel volgen het Duitse voorbeeld. D66-fractievoorzitter Jort Raemakers wil dat er ook in Leudal een pilot gestart wordt met deze doneerringen. Het college van B&W heeft op raadsvragen geantwoord in de zomer van 2024 in het centrum van Roggel en Heythuysen te willen starten met een proef voor doneerringen rondom afvalbakken. D66 Leudal is blij met deze proef en roept inwoners dan ook op hier actief aan mee te doen.