Werkbezoek Leudal Energie

De D66-fractie heeft op 7 december een werkbezoek gebracht aan de lokale coöperatie Leudal Energie gevestigd in het Business Centrum te Roggel. Namens Leudal Energie was Hans Kusters (voorzitter) bij het gesprek aanwezig.

Lokale coöperatie

Werkbezoek Leudal Energie - Frans Mennen. André Kierkels en Jort Raemakers in gesprek met Frank Kusters. Leo Schouten staat niet op de foto. Beeld: Leo Schouten

Leudal Energie is een lokale coöperatie, die inmiddels 770 leden telt. De coöperatie zet zich in voor het inkopen en leveren van duurzame energie, productie van duurzame energie, samenwerken en deelnemen in soortgelijke organisaties (bijvoorbeeld Weert Energie en Zuidenwind), het bevorderen van energiebesparing en energiebewustzijn en het verminderen en beperken van uitstoot van CO2 en fijnstof.
De coöperatie is van, voor en wordt geleid door lokale inwoners.

Energiek

Windmolen de Coöperwiek - park Neer (eigendom coöperatie Zuidenwind) Beeld: Leo Schouten

Leudal Energie onderneemt vele activiteiten: energiecoaches, de pop-up store, de klusbus (ter bestrijding van energie-armoede), het windmolenpark de Kookepan bij Neer, en een Zonnepark bij Nunhem (op een voormalige vuilstort).

Nieuwe activiteiten

Nieuwe plannen worden ook ontwikkeld. Productie van biogas, elektrische deelauto’s, zonnepanelen op daken van bedrijven en op water. Daarbij werkt de coöperatie intensief samen met de gemeente Leudal.

Geld blijft lokaal

Het grote voordeel van Leudal Energie is dat het geld lokaal blijft. Van vele zonneparken en windmolens gaat de winst naar aandeelhouders (vaak in het buitenland). Maar dat geldt dus niet voor Leudal Energie.
Bij Leudal Energie blijft de winst lokaal en wordt geïnvesteerd in nieuwe lokale parken.

Discussie

Met D66 discussieerde Leudal Energie over verschillende zaken over welk deel van de investeringen lokaal zou moeten zijn (50-100%), over de bestrijding van energie-armoede, mogelijkheden tot nieuwe projecten, en buurtaccu’s.

Slot

Met Leudal Energie beschikt onze gemeente over iets heel waardevols, waardoor Leudal voorop loopt met betrekking tot energiebesparing en duurzame energie.
En dit komt onze burgers ten goede.
Iets om trots op te zijn.

D66-Leudal bezoekt regelmatig bedrijven, verenigingen en dorpen. Heeft U ook iets dat u met ons wilt delen of wilt laten zien? Neem contact op met onze fractievoorzitter.