Integraal Huisvestingsplan onderwijs vastgesteld

(persbericht gemeente Leudal)
Het Integraal huisvestingsplan (IHP onderwijs) is een strategisch meerjaren huisvestingsplan voor het onderwijs in de gemeente Leudal en heeft betrekking op de periode 2024-2039. Het plan is samen met de schoolbesturen uit de gemeente Leudal tot stand gekomen. Voor de schoolgebouwen is nieuwbouw nodig of een combinatie van aanpassing en duurzaamheidsmaatregelen.
Sinds een aantal jaar daalt het aantal leerlingen in de gemeente Leudal. Deze afname leidt tot leegstand in de schoolgebouwen en vraagt om herschikking van scholen. Daarnaast zijn veel van de schoolgebouwen verouderd. De gemeente is verantwoordelijk voor een goede huisvesting van het onderwijs. De inhoud en identiteit van het onderwijs is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen.

Overeenstemming met schoolbesturen

Basisschool de Harlekijn - Baexem Beeld: Leo Schouten

Om in te spelen op deze ontwikkelingen is het IHP onderwijs opgesteld. Dit is opgesteld aan de hand van beschikbare rapportages, leerlingenprognoses, quickscan en visie van de gemeente Leudal en schoolbesturen op de toekomstige ontwikkelingen. Voor schoolbestuurders én gemeente is het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over te verwachten investeringsbeslissingen op korte en middellange termijn. Dit staat onder meer beschreven in het IHP onderwijs.

Uitgangspunten duurzaamheid

In het IHP komen meerdere uitgangspunten terug. Een van deze uitgangspunten is dat alle nieuwe schoolgebouwen moeten worden uitgevoerd volgens ENG (Energie Neutraal Gebouw). Daarnaast is het streven om de bestaande gebouwenvoorraad aan te passen volgens de principes van Frisse Scholen. Hoe dit er precies uit gaat zien wordt per project bepaald.

Fasering

Openbare basisschool Buggenum - opent haar deuren op 19 augustus 2024 Beeld: Rinke de Wit

De leeftijd en onderhoudstoestand van de bestaande schoolgebouwen vormden een belangrijke factor bij het opstellen van het IHP onderwijs. Op basis van deze factoren is bijvoorbeeld gekeken wanneer voor welke scholen actie ondernomen moet worden. Doordat het IHP onderwijs een dynamisch document is kan er gedurende de looptijd rekening gehouden worden met nieuwe ontwikkelingen. Het IHP wordt dan ook elke 4 jaar geactualiseerd om hierop aan te kunnen sluiten.

Financiering

Om het IHP onderwijs uit te voeren binnen de beschikbare financiële middelen is er gekozen om de schoolgebouwen in fases op te nemen. Hierdoor zijn ook de investeringen gefaseerd over meerdere jaren, zodat de kapitaallasten niet allemaal tegelijk komen. De fasering is afhankelijk van de staat van het schoolgebouw en de toekomstige ontwikkelingen. Tijdens de raadsvergadering van 5 november 2024 heeft de raad het IHP en de investeringslasten die dit vraagt vastgesteld.

Standpunt D66

Jort Raemakers: ‘D66 Leudal is blij met de vaststelling van de visie op onderwijshuisvesting en het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Dit plan biedt een duidelijk kader voor de huisvesting van scholen en ondersteunt schoolbesturen en de gemeente bij strategische keuzes voor de lange termijn.
We willen onderwijsvoorzieningen realiseren die aansluiten bij de diverse behoeften van leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs. Inclusief onderwijs en keuzevrijheid zijn daarbij cruciaal.’