Informatieavond RWE over het Furec-project

D66 bezocht woensdag 17 juli de informatieavond van RWE over het Furec project. Furec is een waterstofproject en staat voor Fuse Reuse Recycle. Het idee is dat van niet-recyclebaar afval, zeg maar restafval van o.a. huishoudens waterstof wordt gemaakt. Hiertoe wil RWE in een grote bedrijfsloods op industrieterrein Zevenellen restafval verzamelen. Het restafval wordt fijn gemalen, gedroogd, gesorteerd en verkleind en geperst tot pellets. Deze worden vervoerd per schip of vrachtauto naar het Chemelot terrein voor verdere verwerking.

Druk ondanks vakantietijd

Uitgebreide belangstelling - op voorlichtingsavond van RWE over FUREC Beeld: Frans Mennen

Ondanks vakantietijd wisten velen de weg te vinden naar de Roffelt in Buggenum. Omwonenden, bewoners van Buggenum en overige Leudalse kernen konden met hun vragen terecht bij de aanwezige medewerkers van het Furec project. Zij gaven antwoorden op vragen over o.a. het proces, de vergunningaanvraag en de verkeersbewegingen. De door de belangstellenden geuite zorgen over geluidsoverlast, stankoverlast, verkeerstoename en gezondheidsaspecten kwamen ook aan bod.

Besluitvorming in 2025

In het voorjaar van 2025 wil RWE een definitief investeringsbesluit nemen. Momenteel ligt de aangevraagde omgevingsvergunning bij de provincie ter inzage en kunnen zienswijzen ingediend worden.