D66 Leudal wil zwembaden open houden

Het college heeft nog steeds niet aangegeven of zij de contracten met Laco over de twee binnenzwembaden wil voortzetten. In het coalitieakkoord 2018-2022 is opgenomen dat in 2018 gesprekken gevoerd zouden worden over de toekomst van het zwembad in Haelen en het sportcentrum in Heythuysen. Aanleiding hiervoor was dat het contract met Laco binnenkort afloopt. Omdat de raadsfractie van D66 Leudal veel waarde hecht aan het behoud van deze binnenzwembaden, overweegt de partij om in de raadsvergadering van 16 maart via een motie aan de andere partijen voor te stellen of zij de zwembaden ook open willen houden.

Sporten is erg belangrijk. Het verhoogt je stofwisseling en het heeft een positieve invloed op je gewicht. Daarnaast verhoogt het je weerstand en het helpt om stress kwijt te raken. Kortom: sporten is goed voor je lichaam en je geest. Dat merken we nu in coronatijd waarin amateursport grotendeels verboden is. Algemeen bekend is dat zwemmen heel goed is voor iedereen, van jong tot oud, die wil bewegen. In Leudal is er voor de twee binnenbaden in Haelen en Heythuysen een contract met Laco. De contracten met Laco lopen binnenkort af. Omdat de gemeente Leudal grote tekorten heeft, zal er op de nodige zaken bezuinigd moeten worden. D66 Leudal wil, ondanks de tekorten, dat de zwembaden ook de komende jaren open blijven.

Zwemmen is niet alleen belangrijk voor gezondheid maar ook voor de veiligheid. Ieder jaar verdrinken er in Nederland ongeveer 100 mensen waarvan ongeveer 20 kinderen. Daarom moet in Nederland ieder kind in de gelegenheid zijn in een zwembad zo dicht mogelijk bij huis zwemdiploma’s te halen.

Noot: Naast de twee eerder genoemde zwembaden, is er nog een openlucht zwembad in Neer dat gerund wordt door enthousiaste vrijwilligers. Juist dit soort initiatieven in Leudal moeten blijven bestaan.

Beeld: D66-Leudal