Motie beleid voor hulp aan slachtoffers van grote humanitaire rampen
Tot grote teleurstelling van D66 was de gemeente Leudal bij de aardbevingsramp in Turkije en Syrië niet in actie gekomen. Vele andere gemeentes hadden bijvoorbeeld een symbolische financiële bijdrage gestort op giro 555, maar de meeste andere partijen in Leudal (m.u.v. Progressief Akkoord Leudal) vonden dat niet gepast.
Ook een oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes om (immateriële) steun te bieden, vond geen gehoor. Volgens de wethouder omdat Leudal geen beleid hiervoor heeft.
Dat vond D66 wel heel treurig en was aanleiding om een motie in te dienen, die het college opdraagt om beleid voor dit soort rampen te ontwikkelen. Het gaat D66 hierbij om grote rampen (bijvoorbeeld als giro555 in actie komt) en rampen waarbij de bevolking van Leudal betrokken is.
De vorige raadsvergadering staakten de stemmen (evenveel voor- als tegenstanders) en dan komt de motie in de volgende vergadering terug. Om aan de kritiek tegemoet te komen, had D66 de motie nog wat aangepast. Even leek het erop dat door afwezigheid van een aantal raadsleden er een meerderheid was ontstaan voor de motie, maar Samen Verder bleek van mening veranderd en stemde tegen. Met alleen de steun van PAL, haalde de motie het niet. Helaas. Woordvoerder en indiener van de motie Rinke de Wit (D66) was zeer teleurgesteld.