Koester de koe

Op 26 juli bracht de fractie van D66-Leudal een werkbezoek aan het melkveebedrijf van de maatschap Bongers-Teeuwen aan het Keversbroek in Kelpen-Oler. Het bedrijf is van CDA-raadslid Thieu Bongers en zijn echtgenote en bestaat al meer dan 100 jaar. Zijn overgrootvader is het bedrijf gestart.

Duurzaam boeren

de stal uit 2012 - Beeld: Leo Schouten

Bongers houdt 125 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Jaarlijks produceert hij 1,15 miljoen liter melk. Sinds 2012 beschikt hij over een duurzame stal met een emissiearme vloer, een mestrobot, twee melkrobots en een voeraanschuifrobot.

Natuurinclusief

Frans Menne, Job van den Kerkhof en André Kierkels - in gesprek met Thieu Bongers op het kruidenrijke grasland Beeld: Leo Schouten

Het bedrijf werkt deels met kruidenrijk grasland, met onder andere klaver en weegbree. Deze grassen leveren een vergelijkbare opbrengst als regulier grasland, maar zonder kunstmest. De bodemkwaliteit is bovendien sterk verbeterd. Ook de waterhuishouding is duurzaam ingericht: de grondwaterstand wordt gestuurd om tijdens droogte minder te hoeven sproeien. Restwarmte uit de melk (37°C) wordt hergebruikt voor reiniging en warm water.

het kruidenrijke - grasland Beeld: Leo Schouten

Koester de koe, in plaats van de koe te koeioneren!

Thieu Bongers

Krimpende marges

Frans Mennen - inspecteert de melktank Beeld: Leo Schouten

Het bedrijf streeft naar 65% eiwit van eigen land en maait natuurgraslanden van Natuurmonumenten. Maar er zijn zorgen. De melkprijs is in veertig jaar nauwelijks gestegen. Het verdienmodel staat onder druk, en opvolging binnen de familie ontbreekt. Bongers vreest dat het bedrijf zal verdwijnen en plaats zal maken voor akkerbouw—met risico op meer nitraatuitspoeling.

met een drone - inspecteert Thieu Bongers zijn velden en akkers Beeld: Leo Schouten

Samen in gesprek

Thieu Bongers - laat de stal met de jonge kalveren zien Beeld: Leo Schouten

Aan de keukentafel werd met vlaai gesproken over landbouw en natuur. CDA en D66 verschillen van mening over de aanpak, maar het gesprek is essentieel. Oplossingen moeten gevonden worden mét oog voor de omgeving én de boer.