Herbenoeming burgemeester, huisvesting internationale werknemers en parkeren (22-04-2025).

Een gekleurd verslag van de raadsvergadering op 22 april 2025
Ook op 22 april was de agenda voor de gemeenteraadsvergadering niet al te lang: enkele hamerstukken, de herbenoeming van de burgemeester, de huisvesting van internationale medewerkers en een herziening van de parkeernota. Enkele jaren geleden duurden de raadsvergaderingen tot na elf uur en werden niet alle agendapunten besproken. Het begint op te vallen.

Herbenoeming burgemeester

burgemeester Schmalschläger - Beeld: gemeente Leudal

Burgemeester Schmalschläger is het komende najaar alweer zes jaar burgemeester van Leudal. Een vertrouwenscommissie heeft met de burgemeester gesproken over een herbenoeming. In een besloten vergadering is hierover gerapporteerd aan de gemeenteraad, die heeft besloten om de burgemeester voor te dragen voor herbenoeming . De voordracht gaat naar de gouverneur, die — als hij akkoord gaat — het zal voorleggen aan de minister van Binnenlandse Zaken voor de herbenoeming voor een periode van zes jaar.

Huisvesting internationale medewerkers

Een ondernemer uit Baexem heeft een verzoek ingediend om enkele tientallen internationale medewerkers te huisvesten op zijn terrein. Deze medewerkers zijn tijdens het seizoen werkzaam op zijn bedrijf.
Ronduit Open maakte bezwaar, omdat de omgevingsdialoog niet goed zou zijn uitgevoerd. De wethouder had echter al in eerdere vergaderingen uitgelegd waarom de omgevingsdialoog in dit geval wel is uitgevoerd.
Romy van Heur stelde namens D66 dat zij kan instemmen met het voorstel; het is conform het beleid van Leudal dat ondernemers zelf zorg moeten dragen voor de huisvesting van buitenlandse werknemers.
De raad stemde in met het voorstel; alleen Ronduit Open stemde tegen.

Parkeernota

Parkeerterrein - aan de Schoolstraat te Heythuysen Beeld: Leo Schouten

Het college had een aangepast voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad met nieuwe parkeernormen. De nota regelt hoeveel parkeerplaatsen er moeten zijn bij de nieuwbouw van woningen. In eerste instantie dient zelf voorzien te worden in voldoende parkeerplaatsen, en als dat niet mogelijk is, kan nagegaan worden of er in de nabijheid voldoende openbare parkeerruimte beschikbaar is.
Aangezien er nieuwe landelijke data beschikbaar zijn over de behoefte aan parkeerruimte, en is gesignaleerd dat sommige nieuw- en verbouwprojecten vertraging ondervinden door een gebrek aan parkeerruimte, kwam het college met dit aangepaste voorstel.
Met enkele kleine aantekeningen stemden de fracties in met dit voorstel. Een idee van D66 om een parkeerfonds op te richten als bij een bouwproject onvoldoende parkeerruimte beschikbaar is, kreeg steun van alle fracties. De ondernemer kan dan bijdragen aan een fonds, zodat extra openbare parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden. Het college gaf aan dat het uitwerken van een parkeerfonds tijd kost, omdat dit afhankelijk is van de lokale situatie. Jort Raemakers stelde voor om het parkeerfonds dan als eerste voor Roggel uit te werken, omdat de verbouwing van het pand Theelen en het oude gemeentehuis vertraagd wordt door een gebrek aan parkeerplaatsen.
De raad stemde unaniem in met de nieuwe parkeernorm.

Geparkeerde auto’s - bij het oude gemeentehuis te Roggel Beeld: D66 Leudal

Motie geen knaken, geen taken

De fractie Samen Verder had een aangepaste motie uit Oirschot ingediend, waarin de regering werd opgeroepen om, als taken worden overgedragen aan de gemeenten, ook voldoende financiële middelen ter beschikking te stellen.
Door tekorten op de jeugdzorg en veranderingen ten aanzien van het gemeentefonds dreigde voor de gemeenten een groot tekort in 2026 (het zogenaamde ravijnjaar).
Over deze motie ontstond nog wat discussie. Ronduit Open was tegenstander, onder andere omdat de gemeente geen invloed heeft op de Rijksbegroting. En de voorjaarsnota resulteert dit in extra gelden voor de gemeenten. Ook Linssen zag weinig zin in de motie.
Het CDA en D66 steunden de motie wel. Leo Schouten betoogde namens D66 dat de motie wel degelijk zinnig is. De rijksoverheid draagt meer en meer taken over aan de gemeenten, waarbij de gemeenten geen invloed hebben op de hoogte van de uitgaven. Als dan de totale uitkering van de rijksoverheid omlaag gaat, moet de gemeente bezuinigen op taken zoals gemeenschapshuizen, sportvoorzieningen en de bibliotheek. De voorjaarsnota is redelijk positief voor de gemeentelijke financiën, maar het tekort op de jeugdzorg wordt maar voor de helft van het bedrag aangevuld (tot 2027), en bezuinigingen op geplande hervormingen worden al ingevuld, waardoor het ravijnjaar eigenlijk alleen maar vooruitgeschoven wordt.
De motie werd aangenomen.

Als u naar aanleiding van dit verslag wenst te reageren, dan bent u welkom om ons een mail te sturen.