Weer een stap verder richting een nieuw Sint Ursula

Een gekleurd verslag van de Leudalse raadsvergadering van 10 december 2024.
“In het verkiezingsprogramma van D66 Leudal staat: ‘We moeten Sint Ursula behouden en ervoor zorgen dat er één multifunctioneel, toekomstbestendig gebouw komt.’ Met dit voorstel van het college voor een nieuw Sint Ursula in Horn komt ons doel steeds dichterbij.” Dit zei Rinke de Wit in reactie op het voorstel van D66-wethouder Jan den Teuling om de Beegderweg in Horn aan te wijzen als locatie voor de nieuw te bouwen middelbare school in Leudal. Het nieuwe gebouw zal de huidige twee Ursula-scholen in Heythuysen en Horn vervangen. Aan de Beegderweg kan snel en goedkoper dan elders gebouwd worden, omdat de grond al van de gemeente is en bovendien reeds een maatschappelijke bestemming heeft. Kosten en snelheid waren belangrijke uitgangspunten van de Leudalse raadsleden. En daar heeft het college naar geluisterd. De raad ging unaniem akkoord. Dit tot grote vreugde van onderwijspartij D66.

Motie houtstook

Schoorsteen - Beeld: pxhere.com

Op voorspraak van Leo Schouten vroeg de D66-fractie met een motie om een onderzoek naar mogelijkheden om houtstook in onze gemeente te beperken of te verbieden. Leo Schouten: “Houtstook leidt tot de uitstoot van fijnstof en vele andere gevaarlijke verbrandingsproducten. Inwoners met COPD hebben veel last van de rook. Fijnstof is een belangrijke doodsoorzaak, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, kanker, maar ook een grotere kans op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.” Hij benadrukte ook dat Leudal het Schone Lucht Akkoord heeft getekend en daarom toch echt iets moet doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ondanks de niet mis te verstane woorden van Leo Schouten kreeg D66 helaas de andere fracties niet mee. Met name een eventueel verbod weerhield ze ervan voor te stemmen. Ook ons D66-raadslid Romy van Heur had moeite met de motie.

Meting luchtkwaliteit

Over een motie van Progressief Akkoord Leudal (PAL) om de luchtkwaliteit permanent te meten, hoefde de raad niet te stemmen. Wethouder Michel Graef zegde toe volgend jaar te starten met een proef om de luchtkwaliteit te meten om eventueel aan te sluiten bij het project Grenzeloos Meten van meerdere gemeenten en de Provincie. D66 steunt dit van harte met name om de luchtkwaliteit bij Zevenellen en natuurlijk de overlast van houtstook goed in de gaten te houden.

Stimulering woningbouw

Nieuwbouw aan de burgemeester Geurtslaan, Heythuysen - Beeld: Leo Schouten

Met een amendement en een motie deed D66 samen met CDA en Samen Verder (SV) een oproep om de leges (aanvraagkosten) voor nieuwe starterswoningen en complete vergunningsaanvragen te verlagen om zo nieuwbouw te stimuleren. Na een discussie in de raad was snel duidelijk dat het amendement het niet zou halen. Hier volgden de meeste partijen wethouder Huub van Helden (CDA), die vond dat een amendement niet voor 1 januari 2025 kon worden uitgewerkt, omdat dan de nieuwe verordening voor de leges in moet gaan. Naar de motie had hij wel oren, maar door alle vragen die tijdens de discussie naar boven kwamen, wilden de mede-indieners van de motie van D66 er wat langer over nadenken. Vandaar het besluit om ook de motie in te trekken. Wordt vervolgd.

Onroerend Zaak Belasting

De oppositiepartijen Ronduit Open (RO), PAL en Fractie Linssen (FL) wilden met een motie voorkomen dat de onroerendzaakbelasting (ozb) volgend jaar iets omhoog gaat. Het college stelde voor om vanaf 2025 de ozb elk jaar iets te verhogen vanwege de grote investeringen die de gemeente in de toekomst moet doen. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouw van Sint Ursula. Daarnaast rijzen de kosten in de jeugdzorg en WMO de pan uit en gaat Den Haag de gemeenten minder geld geven. Zo wil financiën-wethouder Huub van Helden (CDA) voorkomen dat de gemeente in 2026 en daarna de ozb met bijvoorbeeld 20% moet verhogen, zoals nu al in andere gemeenten gebeurt. Net als D66 vonden de andere coalitiepartijen Samen Verder en CDA de motie geen goed idee. Beter verhogen in kleine stapjes dan later in grote stappen.

OLS in Heitse

Logo OLS Heitse 2025 - Beeld: Stichting OLS Heitse 2025

Een trotse burgemeester Désirée Schmalschläger was enorm blij met de steun van de voltallige raad om de organisatie van de OLS in Heythuysen 25.000 euro te geven als eerste subsidie om het festijn voor te bereiden.

Landgoed Leudal

Landgoed Leudal - Beeld: Leo Schouten

In de Limburger stond dat de rechter kwaad was, omdat Leudal niet was komen opdagen bij een rechtszaak met camping Landgoed Leudal. Met een interpellatiedebat, gesteund door de hele raad, riepen de oppositiepartijen RO, PAL en FL het college op het matje om te horen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wethouder Michel Graef (SV) bood zijn verontschuldigingen aan. De gemeente was niet bewust niet op komen dagen in de rechtbank. Er was het één en ander fout gegaan. Dossiernummers waren door elkaar gehaald doordat er tientallen zaken zijn met Landgoed Leudal. En de aanlevering van post aan post.nl was vertraagd, waardoor stukken van de gemeente te laat bij de rechtbank arriveerden. Dit was het zoveelste hoofdstuk in de strubbelingen met Landgoed Leudal. De gehele raad heeft er zo langzaamaan wel genoeg van en riep het college op om organisatorisch de boel eens goed op orde te brengen en in het verlengde daarvan eens proberen een einde te maken aan het juridische gevecht met Landgoed Leudal. Ook al begrijpt D66 goed dat dat zeer moeilijk is, omdat de eigenaren van de camping bij elke beweging van de gemeente bezwaar maken. De oppositiepartijen wilden met een motie het college oproepen tot actie. De coalitiepartijen, waaronder D66, vonden een toezegging van de wethouder voldoende.

Toezicht Openbaar Onderwijs

Raadslid Patty Peeters (SV) stopt als toezichthouder op het Openbaar Onderwijs namens de Leudalse raad. Mart Janssen (RO) en Rinke de Wit (D66) stelden zich kandidaat om haar op te volgen. De laatste werd verkozen nadat Mart Janssen zich terugtrok.

Afscheid griffier

De griffier Wim Cornelissen - neemt afscheid van de raad Beeld: gemeente Leudal

Het was ook de laatste raadsvergadering van griffier Wim Cornelissen. Sinds de oprichting van de gemeente Leudal in 2007 was hij de grote steun en toeverlaat van de gemeenteraad. Warme woorden spraken de burgemeester en de voorzitter van de werkgeverscommissie Leo Schouten over de vertrekkende griffier. Hij gaat met pensioen. Met een lach en een traan nam Wim Cornelissen afscheid van de gemeenteraad, van het college, van de ambtenaren, van Leudal.