Leudal investeert in de toekomst

Een gekleurd verslag van de raadsvergadering op 5 november 2024
In november zijn er altijd twee raadsvergaderingen; een reguliere raadsvergadering en een raadsvergadering waarin de begroting voor de komende jaren wordt besproken en vastgesteld. Op 5 november was een reguliere vergadering, op 12 november wordt de begroting behandeld. Toch werden op 5 november enkele besluiten genomen die grote consequenties hebben voor de begroting in de komende jaren, investeringen in woningbouw, duurzaamheid van gemeentelijke accommodaties en onderhoud van de scholen. Leudal investeert in de toekomst.

Herstructureringsfonds woningbouw

Plannen voor woningbouw - Markt 8a, Grathem Beeld: Aanvraag bestemmingsplan

Leudal wil bijna zeven miljoen euro reserveren om de bouw van betaalbare woningen te bevorderen. Hiermee kan de gemeente terreinen aankopen en die verder ontwikkelen voor woningbouw. De gemeente kan ook andere maatregelen nemen om woningen betaalbaar te maken.
Namens D66 voerde Leo Schouten het woord: ‘Betaalbare woningbouw is een topprioriteit voor zowel D66 als de coalitie, maar we zien in de praktijk dat het daadwerkelijk op gang brengen van woningbouw uitdagend blijft. Dit probleem speelt niet alleen in Leudal, maar ook op veel andere plaatsen, en de oorzaken zijn divers. Dit fonds biedt Leudal nieuwe mogelijkheden om de woningbouw op een gerichte manier te ondersteunen, bijvoorbeeld door geschikte gronden aan te kopen.’
Leo Schouten noemde ook een recent voorbeeld dat laat zien dat dit mooie resultaten kan opleveren. Het terrein Huskens in het centrum van Grathem is door de gemeente aangekocht en zo kon de gemeente ervoor zorgen dat er nu woningen gebouwd gaan worden. Wat D66 betreft, een win-win situatie.
D66 kon daarom ook instemmen met het voorstel om dit fonds in te stellen. Wel vroeg D66 het college toezeggingen dat de opbrengst uit de verkoop van het terrein weer wordt gebruikt om het fonds te vullen, zodat de gemeente dit geld kan blijven gebruiken om de bouw van betaalbare woningen te bevorderen. Het college zei dit toe.
Het voorstel is met algemene stemmen aangenomen.

Onderhoud en verduurzaming van gemeentelijk vastgoed

Gemeenschapshuis st. Servaas - Nunhem (foto 2014) Beeld: Leo Schouten

Leudal wil investeren in het onderhoud en de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed en accommodaties. De gemeente moet voor al haar vastgoed vastleggen welk onderhoud in de komende jaren noodzakelijk is. Daarnaast heeft de gemeente onderzocht wat nodig is om het vastgoed te verduurzamen. Daarnaast stelde het college voor om bijna 8 miljoen euro te reserveren voor de kosten van de verduurzaming van gebouwen en accommodaties. Dit laatste wil het college wel ‘slim’ aanpakken, maatregelen om te verduurzamen worden zoveel mogelijk gecombineerd met de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden om de kosten te drukken. D66 Leudal heeft de plannen gesteund. Jort Raemakers: ‘Het is positief dat de gemeente zich inzet voor de duurzaamheid van gebouwen, wat niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook leidt tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn door minder gas en elektriciteit te verbruiken. Door deze stappen te zetten, geeft de gemeente het goede voorbeeld en laat zij zien dat zij doorpakt op het gebied van duurzaamheid.
De voorstellen werden aangenomen door de raad met Ronduit Open en fractie Linssen tegen.

Huisvestingsplan onderwijs

St. Ursula, school voor middelbaar onderwijs - Horn Beeld: Leo Schouten

De gemeente moet ook een integraal huisvestingsplan voor het onderwijs opstellen voor de komende 15 jaar. De gemeente is verantwoordelijk voor (en krijgt daar ook geld voor uit het gemeentefonds) het onderhoud van de buitenkant van de gebouwen in gebruik voor onderwijs (basis-, voortgezet en bijzonder onderwijs). De gemeente heeft hiervoor onderzocht wat de benodigde investeringen zijn. De kosten zijn enorm, maar liefst 116 miljoen euro (inclusief nieuwbouw van St. Ursula).
Jort Raemakers: ‘D66 Leudal is blij met de vaststelling van de visie op onderwijshuisvesting en het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Dit plan biedt een duidelijk kader voor de huisvesting van scholen en ondersteunt schoolbesturen en de gemeente bij strategische keuzes voor de lange termijn.
We willen onderwijsvoorzieningen realiseren die aansluiten bij de diverse behoeften van leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs. Inclusief onderwijs en keuzevrijheid zijn daarbij cruciaal. Duurzaamheid is een prioriteit; we streven naar energie neutrale nieuwbouw en gezonde leeromgevingen.’
Met één stem tegen is dit voorstel overgenomen door de gemeenteraad.

Multifunctionele accommodatie Heibloem

Voormalig gemeenschapshuis de Klokkestoel - te Heibloem Beeld: Leo Schouten

In Heibloem wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om te komen tot een nieuwe ontmoetingsplek voor het dorp, nadat de Klokkenstoel is gesloten. De plannen zijn nu om de voetbalkantine aan te passen, zodat deze de functie van ontmoetingsplek kan vervullen. Om dit verder te onderzoeken en uit te werken, is een voorbereidingskrediet nodig.
André Kierkels steunde het voorstel namens D66, maar heeft nog grote twijfels bij de voorlopige plannen. Hij vroeg daarom wel het college om het voorbereidingskrediet te gebruiken om verschillende alternatieven te onderzoeken met betrekking tot het concept-plan. In het uiteindelijke plan zal aandacht besteed moeten worden aan; dat de functies die noodzakelijk zijn voor Heibloem; dat alle verenigingen en huidige gebruikers van de Klokkenstoel ook meegaan; dat er een voldoende exploitatie en gebruik wordt gerealiseerd en dat de ruimtes multifunctioneel worden gebruikt en de totale kosten duidelijk zijn.

Bestemmingsplan uitbreiding industrieterrein Roggel

Werkbezoek Romar-Voss - stellingen Beeld: Jort Raemakers

D66 Leudal heeft werkbezoeken gebracht aan de bedrijven Romar-Voss en De Bergjes, de bedrijven waarvoor deze uitbreiding noodzakelijk is. Jort Raemakers zei namens D66: ‘Het is mooi om te zien dat het college haar medewerking verleent aan deze plannen. Ook waarderen we de inzet van beide bedrijven om met de ingediende zienswijzen van omwonenden een aangepast plan te ontwikkelen dat op breed draagvlak kan rekenen – een compliment waard voor de ondernemers.’

Nieuwe griffier

De huidige griffier, Wim Cornelissen, zal in december 2024 met pensioen gaan. De werkgeverscommissie (onder voorzitterschap van het D66 raadslid Leo Schouten) heeft een wervings- en selectieprocedure gestart en heeft aan de gemeenteraad voorgesteld om Frank Simons, nu griffier in Simpelveld, aan te wijzen als opvolger. Dit voorstel werd bij acclamatie aangenomen.

Als u naar aanleiding van dit verslag wenst te reageren, dan bent u welkom: mail-adres fractie.