Statement voor verdraagzaamheid en tolerantie

Eergisteren kwam via sociale media naar buiten dat leerlingen van het Visser ’t Hooft-college in Leiden een schrijfopdracht kregen waarin leerlingen werd gevraagd een verband te leggen tussen de Islam en de aanslagen van enkele fundamentalisten. De Islam werd daarin beschreven als “een godsdienst die zoveel geweld voortbrengt”. De school heeft inmiddels al laten weten afstand te nemen van deze opdracht.

D66, GroenLinks, PvdA in Leiden en Leiderdorp vinden het zorgelijk dat jongeren in het onderwijs te horen krijgen dat hele groepen uit onze samenleving verantwoordelijk of verbonden zouden kunnen zijn met de verwerpelijke acties van een kleine groep fundamentalisten.

Wij spreken ons daarom gezamenlijk uit voor verdraagzaamheid en tolerantie. Leiden is in haar rijke verleden altijd tolerant geweest voor alle geloven en levensovertuigingen. Laten we in Leiden zorgen voor verbinding en begrip voor elkaar. We doen een oproep voor een zo breed mogelijk overleg tussen onderwijs en religieuze organisaties in onze stad, waarmee onderlinge verbondenheid en begrip wordt gecreëerd. Ontmoeting en contact zorgen ervoor dat we elkaar beter begrijpen en gevoelens delen.

Vahit Koroglu, fractievoorzitter D66 Leiden
Gebke van Gaal, fractievoorzitter GroenLinks Leiden
Abdelhaq Jermoumi, fractievoorzitter PvdA Leiden
Jeroen Hendriks, fractievoorzitter D66 Leiderdorp
Bob Vastenhoud, fractievoorzitter GroenLinks Leiderdorp
Olaf McDaniel, fractievoorzitter PvdA Leiderdorp