Leidse lobby levert de stad bijna 4000 betaalbare huizen op

De afgelopen jaren heeft Leiden een succesvolle lobby gevoerd richting Den Haag. Alle vier de aanvragen voor de woningbouwimpuls zijn verzilverd. D66 raadslid Sander van Diepen: “Landelijk heeft Leiden daarmee een prestatie van formaat geleverd. Hiermee krijgt Leiden het voor elkaar om op dure locaties in de stad toch voor iedereen betaalbare woningen te realiseren.”

Afgelopen december maakte het kabinet bekend dat ook de Willem de Zwijgerlaan 3,7 miljoen euro krijgt voor de bouw van ruim 900 betaalbare woningen. Eerder kreeg Leiden al landelijke financiering vrij voor woningbouw bij het stationsgebied, Lammenschans, en het Werninkterrein. Totaal wist Leiden zo 17,5 miljoen euro bij elkaar te brengen. Door deze landelijke financiering worden bijna 4000 betaalbare woningen versneld gebouwd. Wethouder Fleur Spijker heeft daarmee een zeer succesvolle reeks aanvragen ingediend. Naast Amsterdam en Eindhoven is Leiden daarmee de enige stad die bij alle drie de rondes de aanvragen wist te verzilveren.

Met de woningbouwimpuls wilde minister Ollongren de bouw van betaalbare woningen aanjagen. Hiermee wordt het mogelijk dat op kostbare bouwlocaties toch voor iedere doelgroep betaalbare woningen komen. Voor Leiden betekent dit dat er de komende jaren bijna 4000 extra woningen gebouwd worden voor starters en mensen met een laag en middeninkomen. Ook het nieuwe kabinet kondigde aan dat er de komende jaren weer nieuwe financiering beschikbaar komt. Van Diepen: “Met de plannen van het nieuwe kabinet is het van groot belang dat Leiden deze koers vasthoudt en betaalbare huizen blijft bouwen.”
  

Beeld: Sander van Diepen