D66 en VVD: Geef meer ruimte aan horeca ondernemers tijdens Leidens Ontzet

Over een maand viert Leiden het feest der feesten: Leidens Ontzet. Net voor het zomerreces ontving de gemeenteraad een brief waarin duidelijk werd dat het feest niet meer in de oude vorm zal kunnen plaatsvinden. Omwille van de drukte en veiligheid zal het feest dit jaar met meer spreiding over de stad en beperkingen voor ondernemers in de binnenstad gevierd worden. D66 Leiden en VVD Leiden vinden dat er meer ruimte gegeven moet worden aan horeca ondernemers. Christiaan Mulder (VVD Leiden): “In plaats van het verbieden van evenementen, moet de gemeente meedenken met ondernemers om op een veilige manier evenementen te kunnen organiseren. Zodat overal in de stad een gezellig feest gevierd kan worden.”

Geen bandjes bij het Stadhuisplein

Vooral voor het gebied rondom de Nieuwe Rijn en de Hooglandse Kerk zullen er beperkingen gelden om drukte te voorkomen. Samen met raadslid Christiaan Mulder (VVD Leiden) heeft raadslid Sander van Diepen (D66 Leiden) een ronde gemaakt langs kroegeigenaren om te vragen hoe de ondernemers hier zelf tegenaan kijken. Van Diepen: “Een aantal ondernemers geeft aan zich goed in de beperkingen te kunnen vinden. Anderen opperden een bandje bij het Stadhuisplein te willen plaatsen, wat nu niet meer mag. Wij vinden dat je daar ruimte voor moet bieden voor een levendig feest.”

Vrijheid voor een gezellig feest

Uiteindelijk is het een politieke belangenafweging tussen het beperken van de drukte en de vrijheid geven voor een gezellig feest. D66 en VVD hebben donderdagavond de plannen voor Leidens ontzet besproken met de gemeenteraad. Van meerdere kroegeigenaren kregen zij echter te horen dat nu nog beperkingen opheffen geen zin heeft, omdat het te kortdag is om alsnog een vergunning aan te vragen. Met een motie vragen Mulder en Van Diepen de gemeenteraad om op tijd een evaluatie van deze editie Leidens Ontzet te organiseren, zodat er voor de editie van 2023 op tijd bijgestuurd kan worden.