Bert’s Blog – 11 mei

Bert Jansen schrijft een blog over wat er gebeurt in de periode na de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is de tweede blog van Bert.

Beste lezer,

Net zoals in mijn vorige blog leg ik de vetgedrukte woorden met een * onderaan deze blog nog even uit. De andere niet vetgedrukte woorden of termen met een * zijn in de vorige blog uitgelegd.

Dit lijkt misschien overbodig. Toch is het nuttig, want soms denk je dat de ander je wel begrijpt terwijl dat niet zo is.

Twee weken geleden kreeg ik bijvoorbeeld mijn eigen D66 mailadres. Heel aardig dat ik er nu echt bij hoor. Maar ik had geen idee hoe ik dat mailadres kon gebruiken. Ik moest echt een Google* cursus volgen om mijn eigen mailadres te kunnen vinden en gebruiken.

Dit deed me denken aan iets wat ik jaren terug heb meegemaakt. Iemand vroeg mij het recept voor een saus die hij erg lekker vond en op een feestje aan zijn vrienden wilde serveren. In mijn restaurant kookte ik al jaren lang 5 dagen per week, dus de recepten kon ik dromen. Ik schreef het recept voor hem op met alle ingrediënten en hoeveelheden in de goede volgorde. De eetpartij werd een ramp. Hij had zich helemaal aan het recept gehouden maar hij wist niet dat je maïzena* eerst met water moet mixen voordat je het in de hete vloeistof mengt. Hij had de maïzena los over de saus gestrooid en kreeg een pan vol met klonten.

Woensdag 14 april was het zover. Ik heb als duo-raadslid* de belofte* afgelegd. In de zaal van het Hoogheemraadschap van Rijnland* hield de gemeenteraad haar vergadering*. De burgemeester las ons voor wat wij moesten beloven. Dat wij niet voor eigen gewin maar voor het belang van de stad werken. En dat wij alle wetten van het land zullen gehoorzamen.

In de fractie* hebben we onderling de commissies* verdeeld. Samen met IJsbrand Olthof ga ik naar de commissievergaderingen van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Daar valt een mengelmoes van onderwerpen onder. Gelukkig draait IJsbrand al wat langer mee. Zonder hem zou ik nu al verloren zijn. Het is werkelijk knap hoe men ooit dit doolhof van onderwerpen ingericht heeft. De plattegrond van de Merenwijk is er eenvoudig bij. Hoog tijd dat de gemeenteraad aan een nieuwe indeling gaat werken.

Dinsdag 19 april hebben alle nieuwe raadsleden een introductie in het Parlaeus systeem*gekregen. De griffiers gaven iedereen een laptop met inlogcodes en weer een nieuw mailadres. De uitleg kregen we gelukkig digitaal mee zodat we thuis wat kunnen oefenen.
De functie van raadslid is absoluut niet geschikt voor digibeten*.

Donderdag 21 april kregen alle oude en nieuwe raadsleden een debattraining. Na een uitgebreide uitleg door de griffiers mochten we in groepjes, samengesteld uit leden van verschillende partijen, nieuwe fracties verzinnen die een verzonnen probleem gingen oplossen. Dit gaf een hoop lol en het samenwerken met deze nieuwe andere collega’s beviel me zeer.

Over de formatie: Alles is nog mogelijk en meer dan in de kranten staat kan ik helaas niet vertellen.

 • Maizena: heel fijn gemalen maismeel, waarmee je warme vloeistof wat dikker kan maken. Je schept wat maismeel in een glas en doet er wat water bij. Dan roeren tot het vloeibaar is. En langzaam in de kokende vloeistof gieten terwijl je roert in de grote pan. Op de zijkant van het pak staat meestal hoeveel je per liter nodig hebt.
 • Google: een internetbedrijf met winstoogmerk en aandeelhouders dat zoveel handige toepassingen heeft verzonnen en gemaakt dat ze over heel de wereld door heel veel mensen gebruikt worden. Het gebruik is voornamelijk gratis, je betaalt door te kijken naar reclames.
 • De belofte doen: houdt in dat je belooft en verklaart je aan de regels te houden en de gelofte afleggen houdt in dat je verklaart je aan de regels te houden en dat je de hulp van God daarbij inroept.
 • Hoogheemraadschap van Rijnland: een heel oude en democratisch gekozen organisatie* die ervoor zorgt dat we schoon water in onze rivieren en sloten hebben en droge voeten houden. Het stadhuis* wordt verbouwd en daarom vergadert de gemeenteraad in Level, bij het station Leiden CS, of bij het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Archimedesweg.
 • Organisatie: een samenwerkingsverband tussen twee of meer mensen, die hetzelfde doel willen bereiken. Veel organisaties zijn het doel waarvoor ze begonnen zijn vergeten en zijn een eigen leven gaan leiden.
 • Het stadhuis: staat langs de Breestraat en heeft haar plein aan de Nieuwe Rijn. De etages die de gemeente in Level gebruikt noemen ze het “gemeentehuis” .
 • Vergadering: bijeenkomst van mensen die met elkaar iets willen bespreken. Er zijn meestal spelregels. Er is een voorzitter, die mensen om de beurt het woord geeft. Een secretaris of notulist schrijft een samenvatting van wat er besproken en besloten is. Meestal is er een agenda waarin staat welke dingen er in de vergadering volgens een volgorde worden besproken.
 • De commissies: In onze gemeente verdelen we al het werk heel ingewikkeld. In het verleden is verzonnen dat er vier commissies zijn die de raad adviseren. Een groepje van maximaal 13 raadsleden uit alle partijen bereiden besluiten voor in deze commissies. In de commissie stemmen we niet. De vier commissies zijn:
  1 – Onderwijs en Samenleving
  2 – Werk en Middelen
  3 – Stedelijke Ontwikkeling
  4 – Leefbaarheid en Bereikbaarheid
 • Parlaeus systeem: Een geheel van Microsoft programma’s die samenwerken en waarmee je vergaderingen, agenda’s, documenten, brieven en mailverkeer dan (na veel oefening) soepel kunt gebruiken.
 • Microsoft: Een software bedrijf met winstoogmerk en aandeelhouders dat heel veel handige computerprogramma’s bedacht heeft en op de markt verkocht heeft.
 • Digibeet: iemand die (nog) niet zo handig is met computers of mobiele telefoon. Nu bedrijven en overheden steeds meer digitaal gaan werken, raakt een groter gedeelte van de bevolking achter. Wie niet niet weet hoe Google werkt of geen touchscreen kan bedienen kan nog maar moeilijk meedoen.