Partijdige kieswijzer: D66 en Volt
Net als D66 is Volt een pro-Europese partij. Daar vinden we elkaar. Want wij willen een sterk Europa dat de grote uitdagingen van nu aanpakt. Maar D66 is de partij die het ook regelt, terwijl Volt nog geen bestuurlijke ervaring heeft laten zien. Waar we inhoudelijk verschillen lees je in de partijdige kieswijzer.

Beeld: D66 en Volt
Om onze ambitieuze agenda nu ook echt waar te maken is leiderschap nodig. Geen gepraat, maar resultaat.
D66 levert daarop, Volt niet.
Daarom is het belangrijk dat D66 zo groot mogelijk wordt en kan regeren vanuit het progressieve midden. Met jouw stem kan D66 doorbouwen aan een sterker, schoner en eerlijk land met krachtige bestuurders. De eerste klimaatminister in de Nederlandse geschiedenis, Rob Jetten, heeft Nederland Europees kampioen zonne-energie gemaakt. D66-minister Robbert Dijkgraaf investeert in studenten en wetenschap. Zij hebben jouw steun nodig om hun werk voort te zetten. Met een versnipperd progressief geluid, zijn VVD, PVVen andere conservatieve partijen de lachende derde.
D66 maakt andere keuzes dan Volt. D66 investeert 400 miljoen in cultuur en media, Volt bezuinigt hier 800 miljoen op door het BTW op cultuur te verhogen.
De verschillen tussen D66 en Volt
D66 en Volt lijken heel veel op elkaar. D66 is al jarenlang de partij die staat voor stevig klimaatbeleid en Europese samenwerking. Volt heeft die standpunten overgenomen. Een groot verschil tussen D66 en Volt is dat D66 zich heeft bewezen als partij die echte klimaatactie onderneemt. D66 leverde de allereerste klimaatminister van Nederland en bracht de klimaatdoelen in zicht. Uit de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat de plannen van D66 uiteindelijk beter zijn voor het klimaat Bij Volt vertrekt veel bedrijvigheid uit Nederland, waardoor de uitstoot niet wordt verminderd maar slechts verplaatst. Volt heeft nog geen concrete klimaatplannen laten zien, maar we geven ze graag het voordeel van de twijfel.
D66 is dé onderwijspartij. Met Volt kunnen we goed samenwerken om nog meer resultaten te boeken. Zo hebben we samen ervoor gezorgd dat leerlingen schoolmaaltijden krijgen, en willen we beide een hogere basisbeurs en gratis kinderopvang. We investeren beiden veel in onderwijs. Bij Volt gaat een groot deel naar de compensatie van studenten uit de leenstelselgeneratie. Dat is nobel, maar dat geld is geen investering in beter onderwijs. Bij D66 gaat het meerendeel direct naar scholen en leraren.
Een ander verschil zit in de concrete plannen. Zo heeft D66 heldere plannen om het lerarentekort aan te pakken, met een nationale lerarenacademie, meer zeggenschap voor leraren en een lagere werkdruk. Volt heeft niet zulke uitgebreide plannen.
Voor studenten belooft Volt vooral geld in hun programma, maar missen ze concrete plannen om studentenwelzijn te verbeteren, om het mbo gelijkwaardig te maken en studentenhuisvesting te verbeteren. D66 komt daarentegen wel met concrete plannen, bijvoorbeeld om de rente op studieleningen voor de leenstelselgeneratie vast te zetten op 0%. Volt wil een renteplafond van 2,5%, waarmee studenten alsnog tot tienduizenden euro’s meer zullen moeten betalen.
D66 en Volt hebben allebei een radicale, progressieve, Europese blik op de economie en bestaanszekerheid. D66 wil de bestaanszekerheid voor mensen verbeteren door een stijging van het minimumloon EN alle uitkeringen, zoals de bijstand. Zo laten we niemand vallen. Volt kiest daar niet voor.
Waar D66 werknemers die echt zelf kiezen voor een flexibel contract behouden, maar misbruik en schijnzelfstandigheid tegenaan. Volt heeft hier geen standpunt op.
D66 investeert in het minimumjeugdloon. Volt zegt dat ze dit belangrijk vinden, maar ze reserveren er geen geld voor.
Net als D66 wil Volt arbeidsmigratie binnen de EU effectiever en gerichter in te zetten. Volt kijkt echter ook hier uitsluitend naar Europa en mist zo belangrijke kansen. Zo kijkt D66 op het gebied van arbeidsmigratie juist ook naar landen buiten de EU, waarmee we naar Duits voorbeeld inzetten op circulaire migratie die gericht is op kraptesectoren.
Volt is sinds 2018 actief en heeft een programma dat heel erg lijkt op dat van D66. Ook het onderdeel wonen vertoont veel gelijkenissen tussen D66 en Volt. Beide partijen willen veel meer betaalbare woningen, waaronder voor starters en middeninkomens. D66 wil dat 1/3 van de te realiseren woningen sociale huurwoningen zijn, Volt noemt hier geen aandeel. En anders dan Volt heeft D66 ook een aantal concrete ideeën om meer studentenwoningen te realiseren, zoals bijvoorbeeld een startbouwimpuls voor studentenwoningen. Concrete ideeën over studentenwoningen ontbreken bij Volt.
De kwaliteit van de zorg in Nederland staat onder druk. Onze Minister Ernst Kuipers heeft de afgelopen jaren goede afspraken gemaakt met de sector om de zorg toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden. Daarin durven we ook lastige keuzes te maken. Als we dat doen, houden we de zorg van goede kwaliteit voor iedereen. Ook in de toekomst.
Volt kiest ervoor om het eigen risico verder te laten stijgen naar €435. D66 vindt dat niet sociaal en bevriest het eigen risico en maximeert de kosten per behandeling. D66 investeert daarnaast als enige partij in de wijkverpleging en verhoogt de salarissen van verpleegkundigen en verzorgenden. Volt kiest hier niet voor. Door op andere plekken iets meer te vragen van vermogenden zorgen we ervoor dat de zorgkosten niet de pan uit rijzen.
D66 en Volt delen dezelfde Europese idealen. Volt wil net als D66 af van Europese veto’s en een volwaardige Europese democratie met een Europese regering en een sterk Europees parlement. D66 heeft de afgelopen jaren een deel van die idealen verwezelijkt door zich in het kabinet in te spannen voor een sterk pro-Europees geluid in Brussel vanuit de Nederlandse regering, met minister Jetten, Minister Kaag, minister Ollongren, minister Dijkgraaf en nog vele anderen. Volt is een partij met afdelingen in andere landen, D66 werkt nauw samen met liberale partijen zoals En Marche van President Macron en met premier Kaja Kallas in Estland.
Nederland wordt veiliger als je begint om wijken veiliger te maken. Daarvoor zijn veel meer wijkagenten nodig, die problemen bij het begin al signaleren. Hoewel Volt net als D66 pleit voor meer wijkagenten heeft de partij daar tot nu toe nooit actief iets mee gedaan. D66 heeft verschillende voorstellen gerealiseerd om de werklast bij de politie te verlichten, zodat agenten weer meer tijd op straat kunnen doorbrengen. D66 wil meer jeugd-wijkagenten, die specifiek aandacht hebben voor (problemen van) jongeren. Ook willen we meer wijk-ggd’ers: mensen die helpen bij personen met verward gedrag, zodat de politie daar minder tijd aan kwijt is en mensen met psychische problemen beter worden geholpen. Hier heeft Volt geen concrete plannen voor. Ook in de doorrekening van deze verkiezingen trekt Volt geen extra euro uit voor veiligheid. D66 investeert structureel 800 miljoen euro extra in veiligheid.
In 2023 speelt criminaliteit zich voor een groot deel ook online af. D66 was in de Tweede Kamer voortrekker van het agenderen van cyberveiligheid en de toenemende macht van techreuzen als Google en Facebook. Ook Volt neemt cyberveiligheid nu echt serieus in haar plannen en daar kunnen we dus als progressieve partijen samen optrekken.
Op het gebied van vluchtelingen willen we in ieder geval met Volt gaan voor meer samenwerking in Europa aan echte oplossingen: voorkomen dat mensen op gammele bootjes stappen en zorgen dat Europa een veilig thuis is voor vluchtelingen.
Volt en D66 verschillen nauwelijks van inzicht als het gaat om het thema vrij zijn. We strijden allebei tegen racisme en discriminatie en voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Het belangrijkste verschil is dat Volt als relatief nieuwe en kleine partij nog minder concrete resultaten heeft kunnen bereiken. Sinds Volt en D66 beiden in de Tweede Kamer zitten, is de initiatiefwet van D66 aangenomen waarme de verplichte bedenktermijn bij abortus wordt afgeschafd. Door inzet van D66 in het kabinet, heeft de staat excuses aangeboden voor het slavernijverleden en is er een fonds opgericht van 200 miljoen euro om de doorwerking van het slavernijverleden tegen te gaan. Ook heeft D66 een initiatiefwet ingediend om ‘homogenezing’ strafbaar te stellen.
Doe mee met Rob Jetten.
Dit is een nieuw en hoopvol moment voor Nederland. Een nieuwe generatie van alle leeftijden staat op. Wij willen samen de grote problemen te lijf, in plaats van elkaar. We gaan keuzes maken die te lang zijn uitgesteld. Met nieuwe energie voor Nederland.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Doe mee met D66.
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. De toekomst wordt gemaakt door mensen die meedoen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Steun de campagne
Je ontvangt vanaf nu mailupdates. Zet de volgende stap door lid te worden of steun D66 met een eenmalige donatie.
