Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie
D66 en CU hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt in de coalitie en vaak samen opgetrokken. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.

Beeld: D66
D66 en CU zijn beide voorstander van flinke vergroening. Samen kregen we in dit kabinet conservatievere partijen in de groene stand. Dankzij onze inzet kwam er een klimaatakkoord en een klimaatwet. Met de klimaatplannen van Rob Jetten zijn we op weg om onze klimaatdoelstellingen te behalen.
We regelden meer geld voor het onderwijs. In de afgelopen periode deed Robbert Dijkgraaf de grootste investering in hoger onderwijs en wetenschap in tientallen jaren. Hij gaf het MBO de waardering die het verdient. De Rijke Schooldag ging op initiatief van D66 van start, waarmee kinderen de beste start krijgen die ze kunnen wensen.
Toch zijn er ook verschillen. D66 loopt altijd voorop als het gaat om de vrijheid van het individu, vrouwenrechten en lhbti-rechten. CU denkt juist conservatief over het recht op abortus, het levenseinde en rechten van lhbti’ers.
De verschillen tussen D66 en ChristenUnie
In de vorige kabinetten was de ChristenUnie onze bondgenoot als het ging om ambitieuze klimaataanpak. Over veel klimaatzaken denken we hetzelfde of kunnen we goed tot een gezamenlijke aanpak komen. D66 kiest ervoor om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Hierover lezen we geen concrete doelen in het programma van de ChristenUnie. Ook kiezen wij volmondig voor perspectief voor boeren en een duidelijk stikstofreductiedoel in 2030. De ChristenUnie maakt die keuze niet en laat bedrijven en boeren in het ongewisse.
Wij willen goed onderwijs voor alle kinderen. Daarom willen we gratis kinderopvang, een rijke schooldag, schoolmaaltijden, kleinere klassen en brede brugklassen. Sommige dingen wil CU ook, zoals huiswerkbegeleiding op school. Maar voor gratis schoolmaaltijden, brede brugklassen en kleinere klassen heeft CU geen plannen in het verkiezingsprogramma. Ook haalt CU 200 miljoen euro weg bij de versterking van de basisvaardigheden.
De ChristenUnie en D66 zijn het eens dat we moeten investeren in studentenwelzijn. Voor studenten willen wij de uitwonende beurs permanent verhogen met 165 euro. De ChristenUnie wil dit niet.
Daarnaast hebben wij grote plannen voor het mbo: meer mbo-studenten moeten recht hebben op een aanvullende beurs, leraren in het mbo krijgen salarisverhoging en mbo-studenten mogen niet langer worden uitgesloten van studentenverenigingen, voordelen zoals studentenkorting en studentenwoningen. Zo maken we het mbo een gelijkwaardige keuze in een waaier van vervolgopleidingen. De ChristenUnie heeft geen vergelijkbare plannen.
D66 wil een groener belastingstelsel, door vervuilende bedrijven meer belasten en fossiele subsidies af te bouwen. Ingewikkelde toeslagen moeten we vervangen voor een vast bedrag voor ieder huishouden. Onze economie is er niet meer eentje die alleen maar draait op efficiëntie, de mens moet weer centraal. Dat vinden D66 en CU allebei. Maar D66 ervoor kiest om vooral werkende ouders nog meer te ondersteunen, kiest CU ervoor om zich meer te richten op gezinnen waarbij maar één partner werkt. Zo wordt het zelfs minder aantrekkelijk dan het nu is om allebei te werken. Dat is slecht voor de emancipatie.
Bovendien kiest D66 al jaren voor ruime openingstijden, zodat winkeliers zelf beslissen wanneer ze open willen. De CU kiest liever voor zondag als rustdag.
ChristenUnie en D66 verschillen op veel punten, maar op het gebied van wonen zijn er weinig verschillen. Anders dan de ChristenUnie heeft D66 een aantal concrete ideeën om meer studentenwoningen te realiseren, zoals een startbouwimpuls voor studentenwoningen. Concrete ideeën over het verhogen van de aantallen studentenwoningen ontbreken bij de ChristenUnie.
D66 en de ChristenUnie verschillen fundamenteel als het gaat over regie op het eigen leven en zelfbeschikking. Zo is D66 is voorstander van de keuzevrijheid voor abortus, euthanasie en voltooid leven. ChristenUnie is hier vanwege geloofsovertuigingen op tegen en steunt geen voorstellen om toegang tot abortuszorg of euthanasie te verbeteren.
Beide partijen zetten in op preventie en gezonde levensstijl. De ChristenUnie vindt alleen dat de overheid dit vooral moet opleggen aan mensen. D66 gelooft dat de overheid het moet laten bij een sturende rol.
D66 wil graag vooruit met de Europese samenwerking. CU is sceptisch over te veel Europese samenwerking. D66 is juist van mening dat meer Europese samenwerking onze soevereiniteit vergroot. Het is het verschil tussen samen als Europese landen aan het roer van een groot schip staan, of alleen op een rubberbootje stuurloos ronddobberen.
D66 en de ChristenUnie willen beiden zorgen voor meer wijkagenten. Helaas trekt de ChristenUnie daar in haar doorrekening geen extra euro voor uit. D66 investeert structureel 800 miljoen euro extra in veiligheid. Ook hebben we verschillende voorstellen gerealiseerd om de werklast bij de politie te verlichten, zodat agenten weer meer de straat op kunnen. In de Tweede Kamer steunde de ChristenUnie een voorstel van D66 om politiecapaciteit eerlijker over het land te verdelen, met oog voor de specifieke problemen in plattelandsgemeenten.
Er zijn ook veiligheidsvraagstukken waarop we tegenover elkaar staan. D66 vindt het krom dat de verkoop van wiet al decennialang legaal is, maar de productie niet. Dat beleid speelt criminelen in de hand. Door wietteelt van de kas tot de shop te reguleren stoppen we met het subsidiëren van criminelen en kan de overheid er belasting op heffen. ChristenUnie zet liever de oneindige ‘war on drugs’ voort.
D66 is progressief, de ChristenUnie is juist conservatief. Dat zie je bijvoorbeeld in onze opvattingen over LHBTI’ers. De ChristenUnie ziet het huwelijk als enkel weggelegd voor man en vrouw, en noemt in hun programma dan ook niet dat ze willen optreden tegen discriminatie en geweld tegen LHBTI’ers. Voor ons zijn vrijheid en gelijkheid wél vanzelfsprekend: wij doen er alles aan om geweld en discriminatie aan te pakken. Ook als het om drugs gaat is de CU conservatief. Ze willen hardhandig optreden. D66 ziet in de praktijk dat deze ‘war on drugs’ juist averechts werkt. Wij willen daarom realistisch drugsbeleid met regulering waar dat kan.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Doe mee met Rob Jetten.
Dit is een nieuw en hoopvol moment voor Nederland. Een nieuwe generatie van alle leeftijden staat op. Wij willen samen de grote problemen te lijf, in plaats van elkaar. We gaan keuzes maken die te lang zijn uitgesteld. Met nieuwe energie voor Nederland.
Doe mee met D66.
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. De toekomst wordt gemaakt door mensen die meedoen. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil
Steun de campagne
Je ontvangt vanaf nu mailupdates. Zet de volgende stap door lid te worden of steun D66 met een eenmalige donatie.
