Beperkte renovatie dorpshuis Schore

Gisteravond, 1 oktober 2019, moest er een besluit genomen worden hoeveel geld vrijgemaakt zou worden voor de renovatie van het Dorpshuis Schore.

Het college vond 260.000 euro voldoende. D66 vond dat de verbouwing moest opleveren wat Schore zelf, na veel werk, in de dorpsvisie voor ogen had. En het gebouw zou na verbouwing aan hoge eisen betreffende duurzaamheid en energiezuinigheid moeten voldoen. Bovendien wilde D66 dat er een jaar na oplevering een evaluatie zou plaatsvinden of aan de oorspronkelijke uitgangspunten van de dorpsvisie voldaan is.

Om dit te bereiken heeft D66, samen met ChristenUnie, Gemeentebelang en SGP, een motie ingediend. Omdat de coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA tegenstemden heeft deze motie het net niet gehaald. Ook lag er een amendement klaar, samen met ChristenUnie, om in eerste instantie 360.000 euro beschikbaar te stellen ipv 260.000. Deze is voortijdig ingetrokken omdat duidelijk was dat de coalitiepartijen niet bereid waren om in te stemmen.

Uiteindelijk heeft D66, samen met de andere oppositiepartijen, tegen het aangenomen voorstel van 260.000 euro gestemd, omdat we vonden dat Schore meer verdient. Het positieve is wel dat er eindelijk begonnen kan worden met het opknappen!

Inbreng tijdens raadsvergadering

Ik vind het heel lastig om hier een goed besluit over te nemen, omdat de informatie in de verschillende stukken niet altijd met elkaar overeen lijkt te komen. Het is me niet duidelijk of het verschil tussen optie 2 en 3 nu die spouwmuurisolatie, extra keukengeld en niet zelf schilderen is, of dat het het wel of niet meenemen van de grote zaal betreft, of dat het verschil een totaal andere wijze van de schil wel of niet verduurzamen is.


Ook de exploitatiebegroting kan nooit in de buurt komen van de werkelijkheid, met een verwachte omzet van 15000 euro en bijvoorbeeld energiekosten van 5000 euro; dat lijkt niet in verhouding. Maar belangrijker is nog dat we geen verschil ingeschat hebben tussen de verschillende scenario’s, zodat we ook niet, analoog aan bijvoorbeeld de situatie bij het sportcentrum, hogere investeringskosten kunnen afzetten tegen lagere exploitatiekosten.

En de jaarlasten uit het memo kloppen ook niet, er wordt aangegeven dat renovaties over 25 jaar worden afgeschreven maar in de berekening gaat men uit van 20 jaar. Dus ook daar weet ik niet waar ik aan toe ben.

En dan heb ik het nog niet over de verschillen in de keuken tussen optie 2 en 3 waar ik niet uit kan afleiden in hoeverre bijvoorbeeld een fornuis of een combisteamer tot een normale keuken gerekend worden. Maar dat zijn vragen waar ik als raadslid me niet mee bezig wil houden.

Hoe dan ook, uiteindelijk gaat het wat D66 betreft om slechts enkele simpele vragen. Willen wij Schore het dorpshuis bieden zoals zij zelf conform de dorpsvisie het voor ogen hadden? Met een huiskamerzaal, een feestzaal, loungekamer, rouwkamer en functionele keuken? Waar je warme maaltijden kunt maken, feesten en partijen kunt organiseren en samen lekker een potje kunt biljarten? Wat D66 betreft is het antwoord een duidelijke JA.

Willen wij dan een gebouw dat gebouwd is om een jaar of 30 duurzaam en zo energiezuinig mogelijk te functioneren, nog afgezien van de kostenbesparingen en onderhoudsbesparingen? Wat D66 betreft is het antwoord een duidelijke JA.

En natuurlijk zijn de noodzakelijke extra’s zoals luchtverversing ook nodig.

Alles bij elkaar resulteert dit wat mij betreft in een motie (samen met CU/GB/SGP) die de ruimte biedt om het gebouw te renoveren zoals men het in de dorpsvisie voor ogen had. Met hoge eisen voor duurzaamheid en energiezuinigheid die 25-30 jaar mee moeten kunnen gaan.

Verder begrijp ik dat de 360000 euro uit optie 3 het beste bij de motie past, dus dat lijkt me dan ook het beginpunt wat we nu moeten vrijmaken. Voor het kiezen voor optie 3 zal ik (samen met CU) een amendement indienen.

Tenslotte nog over het schilderwerk door vrijwilligers uit Schore. Ik zou het niet eens zo’n slecht idee vinden als dit principe van zelf meehelpen structureel ingevoerd zou worden bij projecten waar de gemeente in investeert. Maar om dit alleen bij Schore te doen slaat nergens op. Daarom bied ik bij deze in ieder geval aan dat, zodra het schilderen door vrijwilligers begint, wij als D66 graag een uitnodiging ontvangen om een dagje mee te helpen.