Een einde aan straatintimidatie

Vandaag bleek uit cijfers van het CBS dat twee op de drie jonge vrouwen op straat lastig gevallen wordt. Het is dus voor veel vrouwen nog steeds niet mogelijk gewoon te sporten, wandelen of winkelen. Nog steeds dragen zij de last dat zij verbaal of fysiek lastig gevallen worden.

Kandidaat-raadslid Carsten Zwaaneveld wil dat dit stopt. Hij wil na de verkiezingen vanuit de D66-fractie de gemeente uitdagen om dit op te pakken:

Oplossingen

Door voorlichtingsactiviteiten aan jongens en meisjes te stimuleren, zodat ze al jong leren waar de grenzen van gedrag liggen. Dit voorkomt toekomstige misdragingen.

Door de boodschap over te brengen dat het nooit je eigen schuld is als je slachtoffer bent, helpen we hopelijk slachtoffers om te gaan met intimidatie.

Maar ook op kortere termijn valt er al winst te behalen. Door de openbare ruimte anders in te richten. Als donkere en onoverzichtelijke plekken anders ingericht worden, neemt dat gelegenheid weg. Het valse gevoel van veiligheid van de daders verdwijnt dan met licht, ruimte en/of sociale controle.

Tot slot moet ook het melden van intimidatie, voor wie wil, net zo gemakkelijk zijn als het melden als van een losse stoeptegel. Dat helpt gemeente en politie met het zicht op waar intimidatie plaats vindt. Onze handhavers kunnen dan veel gerichter risicoplekken in de gaten houden.

Praat mee

Weet jij andere oplossingen om onze straten veiliger te maken? Of wil je meepraten? Laat het ons weten.