D66 Houten over Houten Hub bij de Kruisboog


Via de mailbox van D66 Houten ([email protected]) kregen we van een aantal inwoners vragen over het plan Houten Hub dat nu voorligt. Marije Werelds is namens de fractie woordvoerder op dit dossier en beantwoordt enkele vragen.

 

Marije, hoe kijken jullie naar de plannen van Houten hub die nu voorliggen?

Vanuit D66 zien wij graag dat het plan zoals het er nu ligt verder uitgewerkt wordt. Het voorstel, opgesteld door het college van ITH, VVD, NH en SGP, heeft een aantal kenmerken in zich dat wij aantrekkelijk vinden. We vinden dat wij als Houten onze verantwoordelijkheid moeten nemen bij het ontlasten van Ter Apel en het opvangen van vluchtelingen. We willen jongeren en andere spoedzoekers hun broodnodige plek geven. En we willen de drie maatschappelijke organisaties een plek geven. En de combinatie lijkt ons een win-win voor alle drie de doelgroepen. Dat vinden overigens niet alleen wij, maar ook alle andere politieke partijen in Houten: we hebben het eerdere voorstel voor hetzelfde project aan de Essenkade unaniem aangenomen als raad.
 
Maar jullie zijn toch tegen bouwen in Houten-oost?

Het klopt dat wij zorgen hebben bij deze locatie en een aantal nadelen zien. We willen het liefst bouwen (of tijdelijke woningen plaatsen) op plekken waar al stenen liggen of gebruik maken van bestaande panden vanwege de waarde die het open landschap aan de oostkant van Houten heeft. We willen het liefst het groen daar ook versterken, ipv de weilanden die er nu liggen, door bijvoorbeeld de natuur in Nieuw-Wulven door te trekken. Dat is prettig voor mens en natuur. De provincie wil dit ook graag en dat maakt het nu ook zo moeilijk om er een hele woonwijk van 2500 woningen te gaan bouwen: zij willen daar niet in meegaan.
 
Het project Houten hub zou aan de rand van het gebied (tegen bebouwing aan) komen te liggen, is tijdelijk en is kleinschalig. Als het inderdaad zo is dat er geen andere locatie gevonden kan worden, dan zouden wij dit kleine project acceptabel vinden omdat de nood onder jongeren/spoedzoekers en vluchtelingen zo hoog is. Er moet wel nog een hoop uitgezocht worden: onder meer de infrastructuur van wegen, energievoorziening, hoog water, etc. We hebben er nog wel zorgen over, of deze zaken voldoende opgelost zou kunnen worden. Maar ook hier geldt: dat zal voor deze kleine schaal veel makkelijker op te lossen zijn dan voor een woonwijk met 2500 volwaardige woningen.

Sommigen mensen zien de 150 plekken voor spoedzoekers als een ‘extraatje’ om vanuit de inwoners minder weerstand te krijgen bij het idee asielzoekers te huisvesten. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
 
Vanuit D66 Houten zien we de 150 plekken voor spoedzoekers zeker niet als extraatje, maar als substantieel onderdeel van het plan – een win-win voor alle doelgroepen. Sterker nog: het plan wordt voor Houten betaalbaarder doordat het COA een financiële bijdrage levert.
 
Hoe kijken jullie naar het proces tot nu toe?
 
De participatie en hoe er regie is gevoerd vanuit het college van VVD, ITH, SGP en Natuurlijk Houten over dit plan is echt ondermaats. Daar hebben we dan ook in de gemeenteraadsvergaderingen en ook in media-uitingen zoals op de radio een heel stevig punt van gemaakt. Overigens vinden ook de collegepartijen dat het proces tot nu toe niet goed verlopen is.