De regio Westfriesland is met name sterk in sectoren als landbouw, agribusiness, de bouw, toerisme en verzorging. Juist deze sectoren staan onder druk als het gaat om het werven van nieuw personeel. Gemeenten kunnen de belangen van zowel ondernemers als werknemers behartigen door een meer intensieve samenwerking, en door een gezamenlijke economische visie te ontwikkelen. De focus moet hier voor D66 liggen op voldoende toestroom naar de arbeidsmarkt, onderlinge afstemming over werklocaties en duurzaam en circulair ondernemen.
Westfriese gemeenten moeten samen de interactie bevorderen tussen bedrijfsleven en onderwijs. Goed afgestemde Westfriesland-wijde onderwijsvoorzieningen zijn nodig: de IT Academy is een goed voorbeeld; D66 wil die opzet ook realiseren voor landbouw, voedsel en zorg.
D66 wil:
- Een permanente overlegstructuur van de gezamenlijke gemeenten met het Westfriese bedrijfsleven die sociaal ondernemerschap stimuleert, en waarin ondernemers meedenken bij het oplossen van problemen zoals werkloosheid, integratie van minderheden en overige kwetsbare groepen in de samenleving;
- Eén bovengemeentelijk ondernemersloket waar de bedrijven terecht kunnen met alles wat ze van de overheid nodig kunnen hebben, in het bijzonder steun bij de werving van personeel, permanente en levenslange vorming en ontwikkeling van hun personeel en advies voor verduurzaming;
- Sluitende afspraken met Werksaam die voorzien in zowel hun behoefte aan tijdelijk personeel (flexibele schil) als in die van werkzoekenden aan baan- en inkomenszekerheid.