Door de landelijke wooncrisis zal Hoorn tot aan 2030 minstens 6.000 woningen bij moeten bouwen. Hierdoor dreigen wij het kenmerkende karakter Westfriesland (biodiversiteit en natuur) kwijt te raken. Verder dreigen de wegen vol te lopen. Hierom willen wij af van de reguliere manier van bouwen waarbij weilanden vol worden gebouwd. D66 kiest nadrukkelijk voor een andere oplossing. In het stationsgebied van centrum Hoorn, bij Dampten, Berkhouterweg en in de zone langs de Provincialeweg bijvoorbeeld, zien we kansen voor hoogbouw. Het streven is om nieuwe aantrekkelijke stedelijke woonmilieus te creëren.
Hoogbouwlocaties met gezamenlijke recreatieruimten, dakterrassen en bedrijvigheid op de begane grond is de toekomst. Langs de Provincialeweg en bij de toegangswegen van de stad kan hoger gebouwd worden als dit echt wat toevoegt aan de stad. De toeristische hop-on hop-off in de binnenstad en de haven kan verbonden worden met dit woongebied, zodat een nieuw, kleinschalig aanvullend stedelijk OV-net ontstaat. Dit biedt ouderen de mogelijkheid om gelijkvloers en langer zelfstandig te blijven wonen en jongeren en forenzen een plek bij het bruisend culturele hart van de stad en dicht bij OV-infrastructuur naar de Randstad. Het zal ook de binnenstad als koopcentrum versterken.
Met stadsvernieuwing door middel van sloop (bijvoorbeeld in het stationsgebied van de Kersenboogerd) kunnen we op kwalitatief hoogstaande wijze meer nieuwe woningen toevoegen aan het aanbod.
Om jeugd (blijvend) aan de stad te binden, worden afspraken gemaakt met maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven over wonen, leren en werken. Verder kiest D66 nadrukkelijk voor woonkansen voor de jeugd. De startersregeling blijft gelden en wordt waar nodig verhoogd, en bij nieuwbouw ligt de focus op de door starters en ouderen, gewenste woningen (betaalbaar, woonklaar en waar mogelijk op appartementniveau).
Dat vluchtelingen zorgen voor de hoge druk op de wachtlijsten voor een sociale huurwoning is een fabeltje. Dit gaat over een handvol, bovendien zeer kwetsbare, mensen. Voor deze mensen wil D66 altijd snel een passende woning vinden. D66 wil de wachttijden voor een sociale huurwoning verkorten door de doorstroom vanuit sociale huurwoningen naar reguliere huurwoningen en koopwoningen te bevorderen voor diegenen die dat kunnen betalen en dit graag willen. Er staan in Hoorn genoeg sociale huurwoningen, het is alleen zaak dat deze beschikbaar worden gemaakt voor de mensen waarvoor ze bedoeld zijn.
D66 kiest voor:
- Kamerverhuur en woningsplitsing kan een bijdrage leveren aan de oplossing van de woningnood
- Afspraken met maatschappelijke partijen en het bedrijfsleven rond wonen, leren en werken voor de jongeren
- De startersregeling blijft gelden en wordt waar nodig verhoogd
- Bij nieuwbouw ligt de focus op betaalbaar, woonklaar en waar mogelijk op appartementniveau
- Betaalbare huur- en vrije sector woningen voor ouderen, bij voorkeur rond openbaarvervoerknooppunten en wijkcentra
- Voor vluchtelingen uit oorlogsgebieden en politieke vluchtelingen is in Hoorn altijd ruimte
- Andere vormen van bouwen (bijvoorbeeld modulaire bouw)