Dow in Terneuzen
Als eerste werd door CEO Benelux, Scandinavië, UK, FR, ES en PT , Anton G van Beek, het 125 jarig bestaan dit jaar van DOW genoemd. De grootste fabriek buiten USA is in Terneuzen met een medewerkersbestand van ca. 3.600. Het belangrijkste thema was de energietransitie. De komende 30 jaar zal in deze branche een “tectonic shift” plaatsvinden, dus een technologische aardverschuiving die in niet te vergelijken is met de 30 jaren te voor.
Omdat DOW nu nog een grote koolstof uitstoot heeft; in Nederland alleen al bij het chemisch kraken 5 miljoen ton CO2 uitgestoten wordt en waarvan Shell en DOW 68% aandeel aan hebben, is samen met Shell en TNO in Amsterdam het e-Missi0n project gestart.
Het e-Missi0n project met o.a. TNO heeft nu een experimentele unit op de “Energy Transition Campus Amsterdam” (ex Shell Technology Center) staan en waar de kraakfornuizen met elektriciteit functioneren. In de toekomst zullen de e-krakers met kern- of windenergie bedreven worden.
Maar ook met een mindere hoeveelheid aan circulaire gassen, moeten er oplossingen worden gevonden. Bijvoorbeeld het opslaan van CO2 in ondergrondse ruimtes in de Noordzee. Uit de restgassen wordt waterstof voor bijvoorbeeld schepen of vrachtwagens gemaakt!
Opgewekte stoom worden gevoed. Met de gewonnen ervaring zal men in Terneuzen de hele plant ook op deze manier koolstofvrij ombouwen. De elektrificatie moet in 2025 afgesloten zijn, mits investeringssteun van de overheid aangeboden wordt!
Na deze interessante informatie kwam Kees Biesheuvel met project “industrieel warmtenet. Hij is technologie-en innovatiemanager en houdt zich o.a. bezig met het industrieel samenwerkingsverband Smart Delta Ressources. In Zeeuws-Vlaanderen stoot kunstmestfabriek Yara in Sluiskil ook veel broeikasgas CO2 uit.
De actuele productie heeft een enorme restwarmte (industriewater) over waarmee je makkelijk 3 gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen van het gas zou kunnen afhalen. De restwarmte die door het net stroomt komt op een temperatuur bij de woningen die het niet noodzakelijk maakt ze niet compleet te moeten isoleren. De gasketel zal door een warmtepomp vervangen moeten worden, maar de gasleidingen in de woning kunnen één op één worden gebruikt om het 40°C warme industriewater bij de warmtepomp te brengen. Veel informatie vinden jullie in www.dowcircles.nl onder industrieel warmtenet.