Overheidsparticipatie: De andere kant van participatie

In onze webserie over participatie in de Gemeente Goes belichten we als laatst een vaak minder bekende, maar belangrijke vorm van participatie: overheidsparticipatie. Waar bij burgerparticipatie inwoners worden uitgenodigd om mee te denken en mee te doen met gemeentelijke plannen, draait het bij overheidsparticipatie juist om een actieve rol van de gemeente in het ondersteunen van initiatieven van inwoners of organisaties.

Wat is overheids-
participatie?

Bij overheidsparticipatie neemt de gemeente een stap terug en stelt zij zich op als partner van inwoners of organisaties die zelf met ideeën of initiatieven komen. De rol van de overheid is ondersteunend: het bieden van hulp, middelen of expertise om deze ideeën mogelijk te maken.

Het grote verschil met burgerparticipatie is dus de richting van het initiatief:

Burgerparticipatie: De gemeente initieert plannen en vraagt inwoners om mee te denken of mee te doen.

Overheidsparticipatie: Inwoners of organisaties nemen het initiatief, en de gemeente ondersteunt waar nodig.

Voorbeelden van
overheidsparticipatie

Een buurttuin aanleggen: Bewoners van een wijk willen een verwaarloosd terrein omtoveren tot een buurttuin. De gemeente kan helpen door het terrein beschikbaar te stellen, een subsidie te verstrekken of de nodige vergunningen te versnellen.

Beheer van een buurthuis: Een lokale organisatie wil een leegstaand pand gebruiken als buurthuis. De gemeente kan dit ondersteunen door het pand in bruikleen te geven en te helpen met de financiering.

Kunst in de openbare ruimte: Lokale kunstenaars willen een kunstproject realiseren in een park. De gemeente biedt ondersteuning door materialen te leveren en de juridische kant (zoals veiligheid en vergunningen) te regelen.

Hoe kun je
overheidsparticipatie
initiëren?

Overheidsparticipatie begint met jouw idee. Hier zijn de stappen:

  • Ontwikkel een concreet plan: Denk na over wat je wilt bereiken, wie er betrokken zijn en wat je nodig hebt van de gemeente.
  • Zoek steun: Zorg voor draagvlak binnen je buurt of gemeenschap. Betrek anderen die jouw idee ondersteunen en mee willen helpen.
  • Neem contact op met de gemeente: Dien je plan in en vraag wat de gemeente kan doen om jouw initiatief mogelijk te maken.
  • Werk samen: Als de gemeente instemt, kan de samenwerking beginnen. Dit kan variëren van financiële steun tot expertise of het beschikbaar stellen van ruimte.

Wie kan overheids-
participatie starten?

Iedereen kan overheidsparticipatie starten! Of je nu een bewoner bent met een goed idee, een buurtgroep, een vereniging of een ondernemer – als je een initiatief hebt dat bijdraagt aan de gemeenschap, kun je een beroep doen op de gemeente.

Waarom overheids-
participatie in de
gereedschapskist?

Wij vinden dat overheidsparticipatie onmisbaar is in een goed participatiebeleid. Het geeft inwoners en organisaties de kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen en hun ideeën te realiseren, met de gemeente als partner. Door overheidsparticipatie op te nemen in de gereedschapskist, zorgen we voor een open en ondersteunende houding van de gemeente tegenover initiatieven van inwoners.

Heb je een idee?

Heb jij een idee dat onze gemeente sterker, mooier of beter maakt?
Laat het ons weten via [email protected] of laat een reactie achter op onze socials, dan proberen wij je verder te helpen. Samen kunnen we jouw idee tot leven brengen!