Goes wil thuiskweek medicinale wiet niet gedogen

Burgemeester René Verhulst van Goes zegt ‘nee’ tegen een proef waarbij mensen zelf cannabis mogen kweken als ze dat als medicijn voor pijnbestrijding gebruiken. D66 Goes heeft de burgemeester gevraagd of hij bereid is een proef met de kweek van uitsluitend medicinale wiet wil toestaan. In Tilburg mogen mensen met aandoeningen zoals MS, kanker en reuma zelf wiet kweken waarmee ze de gevolgen van hun ziekte kunnen bestrijden.

“Na overleg met politie, OM en collega-burgemeesters is besloten om dit in Zeeland niet te doen”, aldus Verhulst. Dat zit hem vooral in handhavingsproblemen die politie en Justitie voorzien. Het is voor politie en justitie niet duidelijk wanneer er sprake is van kweken voor medicinaal gebruik en wanneer het gaat om gewone hennepteelt.
De noodzaak is volgens de burgemeester ook niet aanwezig. “Als mensen behoefte hebben aan medicinale cannabis om de pijn te bestrijden, kunnen ze het op doktersrecept bij de apotheek halen. En anders kunnen ze bij de coffeeshop terecht.”

Helaas gaat Verhulst hier voorbij aan het feit dat steeds meer patiënten baat hebben bij het gebruik van mediwiet, maar dat steeds minder zorgverzekeraars het vergoeden. Per 1 januari 2017 is ook Zilveren Kruis gestopt met de vergoeding van medicinale cannabis. ONVZ en Stad Holland zijn nu nog de enige verzekeraars die het vergoeden. Voor veel patiënten zit er niet veel anders op om zelf de cannabis te kweken, omdat de wiet bij apotheek of coffeeshop onbetaalbaar voor hen is geworden. Met deze thuiskweek is men wel in overtreding.

Overigens laat de kwaliteit van de cannabis in coffeeshops vaak te wensen over. Omdat wietteelt niet is gelegaliseerd, ontbreekt iedere controle hierop. In de wietplantages, die allang niet meer worden gerund door hippies met groene vingers maar door criminele bendes, worden veel pesticiden gebruikt. Het behoeft geen uitleg dat deze marihuana niet geschikt is om als medicijn te gebruiken.

Burgemeester Verhulst zoekt naar allerlei mogelijkheden om niet serieus op het gedoogverzoek in te gaan. Het aantal potentiële gebruikers/patiënten zal in Goes niet in de honderden lopen. Met een beetje goede wil moet het mogelijk zijn om aan een beperkt aantal mensen “ontheffing” te verlenen, waarmee goede afspraken te maken zijn. Desnoods met af en toe een controlebezoek, zodat een oogje in het zeil kan worden gehouden.

Het is nu aan de politiek om deze impasse te doorbreken en het probleem niet door te schuiven naar een ander.

Kijk ook naar het NCRV/KRO programma Nederwiet: Foute shit! van 5 januari 2017 waarin onder andere wordt gemeld dat 90% van de nederwiet is besmet met pesticide