Advies van de Raad van Ouderen; Praat met de ouderen en niet over de ouderen!

Bij D66 Goes nemen we de zorgen en behoeften van onze ouderen serieus. Daarom hebben we het recente rapport “Advies van de Raad van Ouderen(februari 2024) grondig bestudeerd. Dit rapport legt helder de uitdagingen bloot waarmee ouderen dagelijks te maken hebben, van mobiliteit en veiligheid tot de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. We hebben deze inzichten gebruikt om actiepunten te formuleren die bijdragen aan een leefbare, veilige en toegankelijke gemeente voor iedereen. Met deze actiepunten zetten we ons in voor een omgeving waarin ouderen gehoord en ondersteund worden – en waar ze actief deel van uitmaken.

Algemeen

Zelfredzaamheid, eigen regie en naar elkaar omzien, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis!
 
Voor een effectief gemeentelijk ouderenbeleid is ouderparticipatie noodzakelijk. Meer dan 90 procent van de ouderen wonen thuis. Ouderen worden geconfronteerd met de grenzen van professionele zorg. Er zijn een groot aantal maatschappelijke problemen die met elkaar samenhangen, vergrijzing, overbelaste zorg, eenzaamheid en de vastlopende woningmarkt.

Als de kwetsbaarheid toeneemt en daarmee de hulp- en zorgvraag wordt het eigen dorp en de wijk belangrijk.
 
Wat is er vanuit de ouderen nodig in de leefomgeving en op het gebied van mobiliteit?

Wat is er nodig voor ouderen, zowel kwetsbaar als vitaal, om zo lang en zo goed mogelijk thuis te blijven wonen onder eigen regie en met behulp van digitale middelen? 15 Zeeuwen hebben meegewerkt aan deze adviezen.

1. Leefomgeving

Uitgangspunt: een centrale plek in de wijk voor ontmoeting, advies en informatie. Dat kunnen ook andere plaatsen zijn; de kerk, bibliotheek, horeca en een sport voorziening.

Basisvoorzieningen zijn noodzakelijk, zoals winkels, huisarts, apotheek, fysiotherapeut etc.

Maak de leefomgeving veilig, groen, aantrekkelijk, schoon en toegankelijk. Een uitnodiging om te bewegen, te spelen en te sporten.
Laat ouderen participeren in de opzet en inrichting van de wijk, doe bijvoorbeeld een wandelinterview in de buurt met de ouderen. Dat geeft inzicht in de problemen die ouderen ervaren in hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan brede troittoirs en verlichting.

2. Reablement

Ouderen vaardigheden leren zodat zij minder beroep hoeven doen op de zorg en de onafhankelijkheid en eigen regie versterkt wordt. Voorzie in ondersteuning voor vragen rondom digitalisering.

Ouderen moeten zich tijdig voorbereiden. Als bijvoorbeeld de auto wegvalt dan zou de stap naar het OV een logische moeten zijn, maar “plan uw reis” in de app is lastig. Vervoer op maat te samen met het OV is noodzakelijk!

1. Praat mét de Ouderen, niet Over hen!

  • D66 Goes pleit voor ouderparticipatie in het gemeentelijk beleid. We moeten luisteren naar de ouderen, niet alleen over hen praten. Zelfredzaamheid, eigen regie en een inspirerende leefomgeving zijn cruciaal voor ouderen, met mobiliteit als belangrijke pijler.

2. Toegankelijke en
Aantrekkelijke Leefomgeving

  • Centrale Ontmoetingsplek: We willen dat elke wijk een toegankelijke plek heeft voor ontmoeting, advies en informatie, zoals een buurthuis, bibliotheek, sportvoorziening of zelfs een horeca-locatie.
  • Basisvoorzieningen in de Buurt: Zorg dat er altijd winkels, huisartsen, apotheken en fysiotherapeuten binnen bereik zijn.
  • Veilig en Groen: Investeer in veilige, groene en toegankelijke straten en trottoirs. Brede stoepen, goede verlichting, schone straten en uitnodigende omgevingen maken het mogelijk om te bewegen en in contact te blijven met de buurt.

3. Ouderen Betrekken bij Wijkinrichting

  • Wandelinterviews en Buurtenquêtes: We stimuleren dat gemeenten regelmatig wandelinterviews organiseren met ouderen in de buurt. Op deze manier komen de echte knelpunten, zoals smalle stoepen en slecht verlichte straten, aan het licht en kunnen deze gericht aangepakt worden.

4. Ondersteuning en
Vaardigheden – Reablement

  • Ouderen Voorbereiden op Zelfstandigheid: Laten we ouderen tijdig ondersteunen in praktische vaardigheden om minder beroep op de zorg te hoeven doen. Denk aan digitale ondersteuning en aanpassingen in huis om de onafhankelijkheid en zelfregie te versterken.
  • Toegankelijk Openbaar Vervoer: Vervoer op maat moet beter aansluiten op het reguliere OV. Voor velen is “plan uw reis” lastig. Hier is ondersteuning en vereenvoudiging nodig zodat de overstap naar het OV laagdrempeliger is wanneer de eigen auto wegvalt.

D66 Goes zet zich in voor een leefbare en toegankelijke gemeente waar ouderen zelfstandig, veilig en prettig kunnen blijven wonen. Samen bouwen we aan een gemeente waar ouderen een actieve rol spelen en waar de gemeenschap naar elkaar omziet.