Hoeveel mag een MFA kosten?

Hoeveel miljoen mag een MFA kosten?
Maandagavond 25 september viel de beslissing voor extra financiering voor MFA Ven-Zelderheide en de kleedruimtes van Vense Boys.
Als D66 Gennep steunen wij in principe de gedachte van een MFA in iedere kern. Dat Ven-Zelderheide minder inwoners heeft is een gegeven, maar dat neemt niet weg dat juist ook hier goede voorzieningen nodig zijn. En ja dat mag wat kosten, maar hoeveel?

Bijna 5 miljoen

Het voorstel dat maandagavond voor ons lag was een verzoek voor 1.7 miljoen euro extra waardoor het totaal tussen de 4 en 5 miljoen uitkomt. Waaronder bijvoorbeeld ongeveer 300.000 euro voor de kleedruimtes van de Vense Boys. Dit is nog los van het budget voor het buitengebied.

Invloed op andere projecten?

Naast de eenmalige investering zijn er ook lange termijnkosten die nog niet zeker zijn en daardoor ook nog niet goed inzichtelijk zijn.

Kunnen wij als gemeente deze onzekerheden dragen en vervolgens ook nog andere belangrijke projecten voor onze gemeente door laten lopen? Naast alle MFA’s die er nog moeten komen zijn er ook de nodige andere zaken die op ons af komen op een korte termijn, denk dan bijvoorbeeld van de keuze voor huisvesting Mikado tot aan of en op welke manier we het zwembad in onze gemeente kunnen behouden.

Inzicht?

Tijdens de verschillende vergaderingen hebben wij dit signaal afgegeven. Op een simpele vraag naar de verwachte benodigde begrotingen voor de overige MFA’s die er aan nog gaan komen was het antwoord dat de kosten voor die beslissingen later pas aan orde komen en nu niet relevant zijn bij deze beslissing. Ook op vragen over de toekomstige exploitatie kregen wij antwoorden als dat dit op dit moment nog niet geregeld is maar dat er vertrouwen is dat dit binnenkort in orde is..

Tegen gestemd

Even los of alle kosten helemaal in orde zijn of dat er wellicht toch andere keuzes gemaakt hadden moeten worden is dit geen manier om keuzes te maken in onze gemeente. Voor de vakantie gaf de wethouder financiën nog aan dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Nu moesten wij vlak voor de begrotingsvergaderingen bijna 2 miljoen extra goedkeuren zonder dat er ook maar iets van inzicht gegeven wordt.

Dit is dan ook de reden dat D66 Gennep tegen gestemd heeft. Het voorstel is echter door de coalitiepartijen ELSss, VVD en CDA toch er doorheen gestemd.