Geen woorden maar daden

Beeld: Kuppens fotografie

Sinds 18 juli j.l. hebben we een nieuw college met daarbij natuurlijk een gloednieuw coalitieakkoord.  
Al in hoofdstuk 1 gaat het over het functioneren van de raad met als eerste zin: ‘Van groot belang is het goed functioneren van de Raad en wat de Raad nodig heeft om hier op een goede manier invulling te geven.’ Dat klinkt veelbelovend, maar blijkt nog niet zo gemakkelijk.  
Dit werd pijnlijk duidelijk toen de agenda’s voor de commissievergaderingen van deze week bekend werden. Er staan diverse presentaties op de agenda. Hartstikke mooi natuurlijk, maar wat ons heeft verbaasd is dat er direct een opiniërend debat op moest volgen. Dit kan natuurlijk niet. Tijdens een presentatie kan je uiteraard vragen hebben, maar een mening vormen doe je achteraf. Ik moet het altijd even laten bezinken en streep graag zorgvuldig de voors en tegens tegen elkaar af. Daarnaast bespreken we de dingen ook nog graag in de fractie. 
Ook waren er 2 agendapunten waarin in de stukken werd verwezen naar een aantal bijlages. Maar hoe we ook zochten, geen bijlages te vinden. Hoe kunnen wij als raad functioneren als we niet alle benodigde stukken tijdig voorhanden hebben? Waarom moeten wij zelf vragen om de stukken die we nodig hebben om een goed besluit te kunnen nemen? Wij raakten er in ieder geval behoorlijk gefrustreerd door en vinden het getuigen van een zeker amateurisme. 

Uiteraard blijven we optimistisch en gaan ervan uit dat het college woorden in daden omzet en de Raad geeft wat het nodig heeft om op een goede manier te functioneren. 

In hoofdstuk 14 van het coalitieakkoord staat: ‘De digitale dienstverlening wordt verbeterd met speciale aandacht voor de digitaal minder onderlegde mensen.’ 
In de eerste week van september zijn de gemeentelijke bekendmakingen uit het Gemerts Nieuwsblad van de gemeentesite gemert-bakel.nl verhuisd naar de landelijke site officielebekendmakingen.nl. Dit is verplicht volgens de Wep (Wet elektronische publicaties).  
Een nieuwe manier is natuurlijk altijd even wennen, maar de manier waarop de overgang nu is gedaan getuigt niet van speciale aandacht voor de digitaal minder onderlegde mensen. Het eerste waar de site naar verwijst is de algemene pagina van de landelijke site. Als je hierop terecht komt snap ik dat je het gelijk opgeeft.  
Als je verder leest op de site van de gemeente kun je weer op een link klikken. Dit is al een iets vriendelijker gedeelte want hier kan je je postcode invullen. 
Lees je nog verder kom je pas bij de link die ertoe doet: Bekendmakingen 2022. Als je hierop klikt kom je op dezelfde site als de eerste, maar wel al met de beperkende zoekopdracht Gemert-Bakel en datums 1-1-2022 tot 31-12-2022. Waarom niet beginnen met deze link? Of waarom laat je op de site van Gemert-Bakel deze inhoud van officielebekendmakingen.nl niet zien? Ik zal daar vragen over stellen aan het college. 
 
Frances Dekker 
D66 Gemert-Bakel 
[email protected]