College maakt uitglijder op EBS-dossier, maar excuses blijven uit.

Beeld: D66 Flevoland

Het College van Gedeputeerde Staten heeft de Staten van Flevoland verkeerd geïnformeerd in het dossier over busvervoerder EBS. Dat blijkt uit een brief die het College heeft gestuurd. 

Even terug

Naar aanleiding van het debacle rond busvervoerder EBS vergaderde de Provinciale Staten op 28 februari over het opleggen van boetes aan de wanpresterende busvervoerder. In dit debat vertelde de Gedeputeerde met grote stelligheid dat Flevoland geen boetes kan opleggen zonder samenwerking van Overijssel en Gelderland. Dat blijkt onjuist te zijn, zo blijkt uit de brief. 

Weinig serieus

Gedeputeerde De Reus leek het verkeerd informeren van de Staten niet zo ernstig te vinden. Zodra de fout was ontdekt ging er weliswaar vrij snel een brief richting de Provinciale Staten. Maar die brief was omkleed met eufemismen. Zo schrijf het college in de brief dat “strikt juridisch gezien” de gedeputeerde ongelijk had. Geen woord van excuus richting de Staten.

Dat is nogal opvallend, aangezien het EBS-dossier een zeer gevoelig onderwerp is binnen de provincie. Het al dan niet opleggen van boetes beheerste urenlang de hele vergadering op de 28ste. Op basis van de onjuiste informatie van de Gedeputeerde in die vergadering heeft D66 ook nog eens haar motie aangepast. Kortom: het democratisch proces werd gehinderd door verkeerde informatie.

Nieuw debat

Reden voor D66 om de gedeputeerde in het debat van 27 maart de gedeputeerde aan de tand te voelen. Hoe reflecteert hij erop dat hij – onbedoeld – de Provinciale Staten met verkeerde informatie heeft beïnvloed? Helaas reageerde de Gedeputeerde defensief en schermde hij ermee dat hij “naar eer en geweten” had gehandeld. “Ik weet niet wat u verder nog van mij verwacht” zo sprak de Gedeputeerde.


Wat D66 betreft was een excuus wel terecht geweest. Het verkeerd informeren van de Provinciale Staten is in principe een politieke doodzonde. De Provinciale Staten moeten namelijk in het debat kunnen leunen op de uitspraken van de Gedeputeerde.