Yvonne den Boer

Yvonne den Boer - Beeld: Monavid Photography

Yvonne denkt in kansen en mogelijkheden; wil een kansenmaker zijn. “Als Statenlid kun je werken aan je idealen. Wat is mooier dan zorgen dat inwoners een kans hebben op de natuur om de hoek of een woning of goed openbaar vervoer?”

  • 67 jaar
  • Rotterdam
  • Dronten

Yvonne den Boer geboren in Rotterdam. Ze woont in Dronten, werkt in het onderwijs als docent bij Hogeschool Windesheim en is voorzitter van de St. Odd Fellows Boekenverkoop Dronten. Daar kan ze als boekenverslindster haar passie voor boeken kwijt. Ze is opgegroeid aan de rand van Rotterdam in de sfeer van de wederopbouw die ze zo goed herkent in Flevoland. Even fietsen en ze was buiten. “Ik herinner mij de kieviten en bloeiende akkerranden. Van mijn zakgeld kocht ik boekjes over de natuur en verzamelde schelpen en stenen. Natuurlijk werden er ook gewonde vogels in schoenendozen verzorgd, niet altijd met succes.”

De kansen die Yvonne kreeg moeten jonge mensen ook krijgen. Van de stap om naar Flevoland te verhuizen heeft ze geen dag spijt. “Dat mijn kinderen hier op mochten groeien met de natuur om de hoek en alle ruimte om zich te ontwikkelen gun ik de volgende generatie ook.”

Met haar achtergrond in het onderwijs heeft ze een hart voor eerlijke kansen: “In het onderwijs ben ik altijd op zoek naar kansen, ook als het kansloos lijkt, juist dan kun je wat betekenen. Uiteindelijk moet die leerling het zelf doen maar het zijn gouden momenten als je kan helpen om talenten te ontwikkelen, dat ze gaan doen wat ze graag willen doen? Dan komen ze na jaren hun diploma laten zien en je bedanken voor dat ene moment of dat extra duwtje. Toen ik lesgaf in het basisonderwijs was natuuronderwijs mijn lievelingsvak. Naar buiten en de waarde van de natuur overdragen. Vooral als je naar buiten gaat ontdekken leerlingen hun passie en talent. Excursies naar een natuurpark, een museum of een bedrijf wakkert nét dat ene vlammetje aan en zet aan tot ontwikkeling. Ook daar kan de provincie een rol spelen, denk aan cultuur- natuur- of techniekeducatie.”

Voor wie maak jij je hard?

Voor de natuur die geen stem heeft, voor de starter op de woningmarkt en voor de jonge boer die verder wil.

Wat is je lievelingsplek in Flevoland?

Ketelhaven waar natuur en cultuur bij elkaar komt. Op de Ketelmeerdijk naar de watervogels kijken met de rug naar één van de cultuurhistorische gemalen van Flevoland. En dan ook nog het Roggebotbos om de hoek

Wat is je favoriete boek?

Moeilijk kiezen, de laatste tijd lees ik veel nieuwe Nederlandse literatuur maar ik kies toch voor een klassieker : “ De druiven der gramschap” van John Steinbeck over de landverhuizers in Amerika.

Bij welke verenigingen ben jij te vinden?

Ik ben voorzitter van de Stichting Odd Fellows Boekenverkoop Dronten. Samen met de andere vrijwilligers verkopen wij tweedehandsboeken voor een lage prijs in de winkel aan Het Ruim in Dronten. Daarnaast ben ik ambassadeur van het Christiaan Huygensonderwijs Flevoland