Energiecrisis of duurzaamheidskans?

Isolatie Beeld: D66

Het is niemand ontgaan; we betalen ons krom aan energie. Of het nu aan de pomp is, aan de energieleverancier of het transport van alle goederen die we kopen in de winkels. De (tijdelijke) verlaging van accijns en BTW zijn grotendeels alweer tenietgedaan door blijvende prijsstijgingen en we kunnen de portemonnee blijven trekken als we willen blijven rijden, vliegen en consumeren. Het vast blijven houden aan fossiele brandstoffen houdt innovatie tegen en houdt twijfelachtige regimes in stand.

De open deuren zijn er ook… Minder verbruiken, vaker fietsen, beter isoleren en duurzaam opwekken. Ondanks dat de innovatie gestaag wel doorgaat, zijn er zoveel zichtbare mogelijkheden om nu al meer afstand te nemen van fossiele brandstoffen. Daken vullen met zonnepanelen en misschien eerder dan gepland overstappen op een (hybride) warmtepomp. Of is het nu echt een keer tijd voor een eenvoudige tochtstrip op de deur? Uw gasrekening kan echt omlaag en de gemeente helpt u daarbij.

Nu moet diezelfde gemeente ook nog even zijn beste been voorzetten en niet wachten op een jarenlang proces, waarbij Geothermie misschien een bijdrage levert, maar grootschalig duurzaam opwekken met een tweede zonneveld. Als een van de kleinste gemeenten hebben we de mogelijkheid voorhanden om een steentje bij te dragen. Door de zon in de grond te laten verdwijnen, warmt de aarde alleen maar sneller op.

Pascal Defferding