Jorik Huizinga

Jorik Huizinga - Beeld: Don Voogt

Mijn naam is Jorik Huizinga en ik woon met veel plezier aan de Veemarkt in Doetinchem. Wanneer ik door onze gemeente loop, zie ik de mooiste dingen. Meestal loop ik in mijn hardloopschoenen in een lekker tempo. Ik geniet dan van de natuur in de Wehlse Broeklanden, in de Kruisbergse bossen en in de Slangenburg. Vaak neem ik meer tijd. Ik geniet dan van de persoonlijke verhalen van onze bijzondere mensen. In hun verhalen komt de Achterhoekse bescheidenheid dikwijls samen met een flinke dosis gedrevenheid om in hun omgeving, voor hun vereniging en in hun werk mooie dingen te doen.

  • 47 jaar
  • Doetinchem
  • Hij/hem


 
Sinds 2018 ben ik wethouder. Vooraf had ik nooit kunnen bedenken hoe mooi, maar ook pittig dat werk is. Ik ben er trots op dat we in onze gemeente veel mensen actief naar werk helpen en dat we met onze armoederegelingen mensen die dat echt nodig hebben goed kunnen ondersteunen. Juist door corona hebben we gezien hoe belangrijk gezondheid is en ik ben blij met al het werk van zoveel mensen in de zorg en bij de GGD.

Wat hebben we bereikt?
 
Voor de toekomst 
In de afgelopen jaren heeft D66 sterke accenten gezet. Wij hebben gekozen voor een progressieve insteek, steeds met onze blik gericht op de toekomst. Wij willen voor de lange termijn keuzes te maken in het belang van de toekomstige inwoners van onze prachtige gemeente. In de gemeenteraad heeft D66 zich daarom sterk gemaakt voor een groene omgeving met behoud van natuur, het omschakelen naar groene energie en investering in een inclusieve gemeente waar iedereen zich thuis en welkom voelt. 
 
Nieuwe kansen benutten 
We staan aan de start van een ongekende periode met potentie om van Doetinchem een nog sterkere centrumstad te maken in de Achterhoek. Doetinchem maakt in de komende tijd een sterke groei door. Zowel op economisch gebied als op het gebied van culturele voorzieningen als op het gebied van de woningmarkt. Het brengt ook fikse uitdagingen met zich mee als het gaat om het klimaat, beperkingen in de mogelijkheden om snel te bouwen en de op de loer liggende tweedeling in onze samenleving. 
 
Ontwikkelgemeente 
Dit vraagt om een gemeente die niet langer in de beheerstand staat. Het vraagt om een gemeente die ook zelf ontwikkelingen in gang zet en realiseert. De gemeente Doetinchem moet wat mij betreft ontwikkelgemeente zijn. Daarin heeft D66 als enige progressieve middenpartij in Doetinchem een cruciale rol. En ik wil daar graag, samen met ons team, al mijn energie voor inzetten.

Lievelingsplek in je gemeente?

Natuurgebied De Slangenburg. Daar kan ik elk seizoen de mooiste paden vinden voor een trailrun. Soms loop ik bij zonsondergang tussen een grote groep reeën en op het ander moment struikel ik bijna over een zandhagedis of ploeter ik tot mijn knieën door de blubber. Doetinchem, Gaanderen en Wehl liggen in een prachtige groene omgeving.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De gemeente Doetinchem gaat hoe dan ook een sterke groei doormaken. Meer woningen, meer innovatieve bedrijven en meer cultuur & sport. Dat vraagt om verantwoorde keuzes, zodat iedereen nu en in de toekomst mee kan blijven doen. Groei kan nooit zonder dat onze gemeente verantwoordelijkheid neemt op het gebied van het klimaat.

Wat zijn drie zaken die jij wil veranderen?

  • Echte gelijke kansen beginnen bij goed onderwijs. Ik wil dat elk kind in onze gemeente een rijke schooldag heeft, waarbij het beste onderwijs, sport en cultuur in samenwerking met de school en andere organisaties optimaal worden ingericht.
  • De vrijheid om je eigen keuzes te maken en jezelf te zijn is ook in onze gemeente cruciaal. Welke achtergrond je ook hebt of welke voorkeuren je ook hebt, in Doetinchem respecteren mensen elkaar. Juist wanneer je anders bent verrijkt dat ons.
  • Het klimaat is nu onze verantwoordelijkheid. De verduurzaming van woningen, transitie naar andere energiebronnen en het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen verdient een ambitieuze aanpak. Ondernemers en inwoners moeten profiteren van de voordelen.

Wat betekent D66 voor jou?

Ik ben niet opgevoed met veel aandacht voor politiek. Mijn ouders sprak ik er wel over, maar wij hielden ons niet er niet actief mee bezig. Tijdens mijn studie woonde ik in een studentenhuis met 14 huisgenoten en daar hadden we vrijwel elke avond gesprekken over politieke ontwikkelingen. Ik ontdekte dat standpunten van mensen sterk kunnen verschillen en dat zij (soms ongemerkt) een politieke koers aanhangen. In die tijd ontdekte ik dat de koers van D66 precies mijn koers was. In die tijd kreeg D66 officieel de signatuur ‘sociaal-liberaal’ en wat Thom de Graaf, Boris Dittrich en Els Borst realiseerden, dat sprak mij aan. Pas later ontmoette ik Rob Jetten. Ook hij heeft mijn enthousiasme voor D66 vergroot. In 2013 werd ik lid. Direct ben ik actief geworden als raadsopvolger in Doetinchem. In deze tijd heb ik veel geleerd en in 2018 mocht ik voor het eerst lijsttrekker zijn en werd de politiek mijn dagelijkse werk. En dat voor de partij waar ik enorm trots op ben!

Wat is je favoriete boek?

Oolde, mijn Oolde – Oud-Achterhoeksch boerenleven, het heele jaar rond’ van H.W. Heuvel. Dit boek vertelt over het Achterhoekse plattelandsleven uit de jeugd van meester Heuvel. Het is de omgeving waar ik ook ben opgegroeid. Oolde, het buurtschap met kasteel waar nu festival Mañana Mañana gehouden gaat worden.

Laatst bezochte culturele evenement?

Festival BuitenGewoon. Dit is het jaarlijkse straattheater festival in Doetinchem. Ik kijk elke keer mijn ogen uit en wil dit echt niet missen.