“Kom beloftes aan de Weimarstraat na en verdeel de coffeeshops eerlijk door Den Haag”

Marije Mostert - Beeld: Martijn Beekman

“Iedereen was het erover eens, zoveel coffeeshops in zo’n klein gebied dat kan echt niet. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en is er nog geen coffeeshop verplaatst”. Dat zei Marije Mostert tijdens het debat over het plan om een coffeeshop uit de drukke woonwijk rondom de Weimarstraat te halen en te verplaatsen naar een parkeerplaats bij de Uithof. “Geef de Weimarstraat een dikke duim in plaats een dikke vinger en stem voor de verplaatsing. Toon politieke durf, doorzettingsvermogen en daadkracht.”

Lees hier haar volledige inbreng

Door een overconcentratie aan coffeeshops is de Weimarstraat sinds jaar en dag de MC Wietdrive van Escamp, Loosduinen en het Westland. Plekken waar nog geen enkele coffeeshop zit. Racende auto’s, zwerfafval en dubbelgeparkeerde auto met ronken motoren.

Dag in dag uit en dat 20 jaar lang.

Bij de ludieke protestactie in 2020 in de Weimarstraat was de gemeenteraad breed aanwezig. En iedereen was het erover eens, zoveel coffeeshops in zo’n klein gebied dat kan echt niet. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en is er nog geen coffeeshop verplaatst, nog steeds niet.

Toen een eerdere plek gevonden was voor verplaatsing, gaf een groot deel van deze raad niet thuis. En waarom niet? Door druk uit buurten waar nu GEEN enkele coffeeshop zit. Voorzitter een klap in het gezicht van alle mensen in om de Weimarstraat. Wat D66 betreft worden de lusten en de lasten evenredig verdeeld over onze stad.

“Geef de Weimarstraat een dikke duim in plaats een dikke vinger”.

Marije Mostert

Voorzitter, één coffeeshop is geen probleem. 5 coffeeshops in één straat midden in een woonwijk wel. Daar kunnen we iets aan doen, daar moeten we iets aan doen en als het aan D66 ligt daar gaan we daar ook iets aan doen. Het is met alle ingewikkelde wet- en regelgeving eindelijk gelukt om nog een plek te vinden waar we als gemeente één coffeeshop naar toe kunnen verplaatsen. Niet alleen is dat de wens van de buurt, ook de ondernemer wil al jaren graag verplaatsen.

Dat D66 hiervan voorstander is zal u niet ontgaan zijn. We hebben verplaatsing altijd gesteund. De beoogde locatie, een parkeerplaats in stadsdeel Loosduinen aan de rand van de stad is zorgvuldig gekozen na diverse checks en passend bevonden. Ik doe een dringende oproep aan alle partijen in deze raad die grote beloften hebben gedaan aan de bewoners, ondernemers en buurtorganisaties in en rondom de Weimarstraat; Geef de Weimarstraat een dikke duim in plaats een dikke vinger en stem voor de verplaatsing. Toon politieke durf, doorzettingsvermogen en daadkracht.