Kindervragenuurtje terug in de Haagse gemeenteraad

Beeld: Sabastiaan Nederhoed

Het is de leukste manier om kinderen bij de politiek te betrekken: het kindervragenuurtje in de Tweede Kamer. Een uur lang mogen kinderen in de Tweede Kamer alles vragen aan de ministers. Dankzij een voorstel van D66 is het kindervragenuurtje deze donderdag ook weer in de Haagse gemeenteraad

Den Haag is ook van Haagse kinderen
“Je kan kinderen niet vroeg genoeg betrekken bij de politiek”, zegt raadslid Caroline Verduin. “Met dit vragenuurtje leren we kinderen niet alleen hoe politiek werkt, maar ook dat politiek heel dichtbij is en dat je invloed kan hebben op de stad waar je woont. Het is niet alleen een leuk dagje uit, maar je maakt van kinderen weerbare burgers die betrokken zijn bij onze vrije democratie ”. Marije Mostert was ook bij het kindervragenuurtje om vragen te beantwoorden: “Jong geleerd is oud gedaan. Mooi te zien dat kinderen op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) politiek en meteen leren hun zorgen over onder andere veiligheid en discriminatie in vragen te vertalen en deze te stellen .

Als kinderen weten hoe onze democratie werkt, kunnen ze ook beter aan een toekomst werken die ze zelf willen”

Caroline Verduin

Vragen aan college
Het initiatief van het kindervragenuurtje komt uit de koker van voormalig-raadslid Fonda Sahla (D66) en is inmiddels al een aantal keer gehouden in de raad. Verduin, die Sahla heeft opgevolgd als woordvoerder onderwijs, is enthousiast over hoe het kindervragenuurtje zowel voor de raad als voor kinderen een positief effect heeft. “Als kinderen weten hoe onze democratie werkt, kunnen ze ook beter aan een toekomst werken die ze zelf willen”.