Holocaustmonument Roma en Sinti mist namen van slachtoffers – D66 vraagt college om aanpassingen

Het Haagse monument dat de Roma en Sinti slachtoffers van de holocaust herdenkt mist namen van slachtoffers. Dat ontdekten nabestaanden, die graag ook hun familieleden op het monument vertegenwoordigd zien. De D66 fractie vraagt het college om deze namen er alsnog op te zetten. Raadslid Marieke van Doorn: “De nabestaanden van de holocaust hebben recht om hun familie te herdenken zoals alle anderen”.

Aan de Vondelstraat staat het Sinti en Roma monument ter nagedachtenis van de Sinti en Roma slachtoffers die tijdens de landelijke razzia op 16 mei 1944 uit Den Haag zijn afgevoerd. Hoewel veel mensen in de Sinti en Roma-gemeenschap decennialang terughoudend waren met het herdenken van slachtoffers, zijn er steeds meer nabestaanden die stilstaan bij het verleden en de slachtoffers die gevallen zijn. Daardoor zijn er in de afgelopen jaren nieuwe namen van slachtoffers boven gekomen. 

We mogen de holocaust niet vergeten, en hen die ons toen ontvielen ook niet.

Marieke van Doorn

In Eindhoven is voor die reden al het Roma- en Sinti-monument aangepast, en de D66-fractie in Den Haag hoopt dat hetzelfde mogelijk is in Den Haag. Van Doorn: “Het monument aanpassen zorgt ervoor dat de verhalen van de slachtoffers levend blijven. We mogen de holocaust niet vergeten, en hen die ons toen ontvielen ook niet.”