Hardloopplan D66: acht iconische hardlooproutes door Den Haag

Beeld: Taryn Elliott

Menig hardlopend Hagenaar kent het wel, de hardlooproute door het Zuiderpark die keurig aangeeft hoeveel meter je al gerend hebt. Of zelfs de hardlooproutes in Rijkswijk, die je op een veilige manier door de stad heen begeleiden. Als het aan D66-raadslid Caroline Verduin ligt krijgt elk Haags stadsdeel zijn eigen iconische hardlooproute. Dat plan presenteert ze bij het bespreken van de stand van de Haagse sport. “Zo is er altijd een hardlooproute bij je in de buurt, en dagen we de fanatieke sporter uit om alle acht routes te rennen”.

“Of je nu jong of oud bent, iedereen wil een leven vol beweging”, zegt sportwoordvoerder Verduin. “Sporten geeft energie, zelfvertrouwen en het brengt je op nieuwe plekken. Daarom moeten we iedereen blijven aanmoedigen om te sporten en moet de drempel zo laag mogelijk worden. Hardlopen is een van de meest populaire manieren van sporten, en eentje die gemakkelijk gebruik maakt van de ruimte die we al hebben. Een manier om mensen daartoe motiveren is met duidelijke gemarkeerde routes met mooie uitzichten.
 
Zuiderpark als lichtend voorbeeld
Steeds meer mensen kiezer ervoor om niet op het voetbalveld te staan, maar over straat te rennen. “Elke sport is mij even lief, maar het is wel belangrijk dat we sportplekken goed in de gaten houden. Dat betekent ook dat we de openbare ruimte sportvriendelijk maken!”, zegt Verduin. Haar plan is daarom om in elk stadsdeel een route van 5 tot 10 km op straat te markeren. In het Zuiderpark is al een route van een paar kilometer gemarkeerd waar al veel stadsbewoners gebruik van maken. Het initiatief van de Zuiderparkrun (een wekelijkse hardloopwedstrijd van 5km) is zelfs ontstaan uit deze route. Dit nodigt uit tot meer beweging in de directe omgeving, door lekker te gaan lopen of hardlopen. Verduin: “De hardlooproute door het Zuiderpark is een te goed idee om alleen in Escamp te laten. Laten we elk stadsdeel een eigen route geven, en zo sporters in de buurt en daarbuiten uit te dagen”.
 
Rennen langs street-art en stranden
Een route die Verduin al ziet zitten is de street-art route van 5km in de Binckhorst. Deze is online te vinden en nu nog vooral bedoeld voor wandelaars. Maar door op de straat de route aan te geven met het aantal gerende kilometers, zoals in het Zuiderpark of Rijswijk ook al is, kan de route ook een iconische hardlooproute worden. Andere hardlooproutes die Verduin voor zich ziet lopen langs de Scheveningse Boulevard, door het Haagse Bos of door Ockenburg naar Kijkduin.

Zo is er altijd een hardlooproute bij je in de buurt, en dagen we de fanatieke sporter uit om alle acht routes te rennen

Caroline Verduin

Groen, breed en verlicht
Voor Verduin moet een goede hardlooproute voldoen aan een paar eisen. Het pad moet breed genoeg zijn dat fanatieke renners niet met gewone voetgangers om ruimte hoeven te vechten, en het moet losloopgebieden voor honden zo veel mogelijk vermijden. Alleen als er voldoende ruimte is voor iedereen, is er voldoende ruimte om veilig te rennen. De route moet ook leuk zijn om langs te rennen. Denk dan aan routes door het groen, langs bijzondere architectuur of street art. Natuurlijk moet de route goed verlicht zijn, zodat het ’s avonds in het najaar ook goed te doen is. En de route moet als het even kan langs bestaande waterrappunten gaan, zodat de zomerse sporter een gezonde rustplek heeft. Het liefste ziet Verduin ook dat de routes uiteindelijk weer eindigen bij het beginpunt, zodat hardlopers niet moe een weg terug hoeven te vinden. En natuurlijk moeten de hardlooproutes goed door Den Haag verspreid zijn.
 
Geef renners input
D66 wil dat de gemeente samen met partijen uit de stad, zoals bewoners, sportverenigingen en de HALO, op zoek gaat naar geschikte routes door heel de stad. Net zoals in het Zuiderpark of Rijswijk moeten markeringen of grote stickers op het voetpad de hardlopers op weg helpen en tijdens hun route vertellen hoever ze al zijn. “Niet alleen moet er altijd een mooie hardlooproute bij jou in de buurt zijn, fanatieke hardlopers moeten ook worden uitgedaagd om alle acht routes te lopen! De CPC is maar één keer per jaar. Op deze manier kan elke renner elke dag van het jaar een unieke Haagse renuitdaging aangaan!”

Beeld: Andrew Tanglao