Haagse studenten krijgen energiesteun, als eerste en enige gemeente in Nederland

Yousef Assad - Beeld: Jessica Rens

In Den Haag kunnen studenten vanaf nu energiesteun aanvragen bij de gemeente. Den Haag is de eerste en de enige gemeente die dat mogelijk maakt op. De rijksoverheid schiet lagere inkomens met grote energiekosten te hulp met een energietoeslag, maar één groep wordt categorisch buitengesloten van die hulp: studenten. Dankzij een voorstel van D66 krijgen studenten nu toch recht op steun.

Energiecrisis raakt studenten keihard

“Dit is belangrijk voor veel studenten, want de gevolgen van de stijgende energieprijzen zijn groot”, zegt D66-raadslid Yousef Assad. “Al maanden hebben we het in Nederland over de energiecrisis, over hoe groot de impact is voor minima, en over hoe de studenten geen steun krijgen. Als eerste gemeente geven we die steun wel”. Hij doelt daarmee op de regel dat lagere inkomens recht hebben op energietoeslag, behalve als ze studenten zijn. Maar dankzij een voorstel van Assad, die nu door het college volledig wordt uitgevoerd, gaat de gemeente Den Haag vanaf 1 november 2022  studenten toch steun geven via een creatieve omweg.

Creatieve oplossing voor groot probleem

De rechter heeft al bepaald dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de energietoeslag. Maar het Rijk heeft nog geen extra geld beschikbaar gemaakt, waardoor de gemeenten geen energietoeslag kunnen uitkeren aan studenten. Assad heeft daar een oplossing voor gevonden. Gemeenten kunnen studenten wél helpen via de individuele bijzondere bijstand, een potje waar minima terecht kunnen voor extra en bijzondere kosten. Maar als studenten daar nu gebruik van maken wordt er van alles getoetst: hun studiefinanciering, inkomen, spaargeld, bezittingen. “Het resultaat daarvan is dat studenten uiteindelijk veel te weinig geld ontvangen en dus nog steeds in de financiële problemen zitten”. Assad heeft daar iets op bedacht. Het stadsbestuur heeft de vrijheid om niet te toetsen aan deze voorwaarden, zogenoemde beleidsvrijheid. Assad heeft het college verzocht om gebruik te maken van deze bevoegdheid. Hierdoor krijgen studenten toch volledige energiesteun om de hoge kosten mee te kunnen betalen.

Studenten op de hoogte brengen

Assad heeft ook voorgesteld om de Haagse studenten op de hoogte te brengen van deze maatregel. Veel studenten weten niet dat ze hier recht op hebben. Daarom is het college bezig met een plan van aanpak om in samenwerking met onder andere onderwijsinstelling de Haagse studenten te bereiken. “Dit is een grote stap voor studenten in Den Haag en daarbuiten. Ik hoop dat andere gemeenten meekijken, want we mogen nergens studenten in de kou laten staan”