Eindelijk actie om Van Alkemadelaan veiliger te maken

Beeld: Musa Haef

Het loopt dwars door een woonwijk, je kan er nauwelijks oversteken en het is een van de gevaarlijkste lanen van Den Haag: de Van Alkemadelaan. Maar er is goed nieuws voor de vele bewoners die al jaren aan de bel trekken bij de gemeente. Het college heeft aan D66-raadslid Peter Mekers toegezegd dat er voor de zomer nog een opzet voor een pilot komt om de straat veiliger te maken. 

Voor de zomer krijgt de raad nog het ontwerp te zien van hoe de laan versmald zal worden en hoe ervoor gezorgd kan worden dat er makkelijker overgestoken kan worden. Voor bewoners en D66-raadslid Peter Mekers waren dit twee belangrijke punten om de weg veiliger te maken. “De weg is nu waanzinnig breed, waardoor je als automobilist automatisch harder gaat rijden”. Door de weg te versmallen zorgen we ervoor dat mensen automatisch langzamer en daarmee veiliger gaan rijden. Mekers: “Dat is hard nodig, want deze weg eist veel slachtoffers”.

Onneembare barrière voor kinderen en bewoners

Ook is van groot belang om ervoor te zorgen dat omwonenden en schoolgaande kinderen veilig kunnen oversteken. De Van Alkemade snijdt de woonwijken en straten dwars door midden. Straten als de Breitnerlaan stoppen plotseling voor de Van Alkemade en gaat aan de overzijde weer door, maar zonder een veilige manier om over te steken. Mekers: “Voor bewoners en schoolgaande kinderen voelt deze weg als een haast onneembare barrière. Scholen hebben al vaak genoeg aangegeven dat deze weg te gevaarlijk is. Het is tijd voor actie!”

Actie dankzij bewoners
“Het is dankzij de tomeloze inzet van de bewoners dat we nu op weg zijn naar een veiligere weg,” aldus Mekers. “Bewoners hebben jaren de aantallen auto’s genoteerd, de geluidsoverlast gemeten, de luchtvervuiling bijgehouden en helaas ook de ongelukken geteld. En terecht. Het is hoog tijd dat we van deze onneembare barriere een normale straat maken die past bij deze woonwijk”. Na de zomer wordt de pilot uitgevoerd in afwachting van een definitieve herinrichting van de laan.