Debat explosies: Jongeren uit knalcriminaliteit houden is sleutel tot einde explosiegeweld

“Als we blijven doen wat we doen, krijgen we wat we nu hebben”. Dat zei Marieke van Doorn tijdens het debat over het zorgwekkend aantal explosies door de stad. Daarom wil D66 meer inzetten op de bewezen aanpakken die nog kleinschalig worden toegepast. Ook omdat afschrikwekkende middelen zoals camera’s al nutteloos zijn als de dader een hoodie en sjaal draagt. Tijdens het debat roept fractievoorzitter Marieke van Doorn het college op om meer te doen om te voorkomen dat jongeren überhaupt in de criminaliteit terecht komen. Succesvolle aanpakken die op kleinere schaal worden toegepast, zoals de aanpak Preventie en Gezag, kunnen daarbij de sleutel zijn.

Lees hieronder de volledige inbreng van Marieke van Doorn

De D66 fractie is erg verontrust over het toenemende explosiegeweld in de stad. Zeer jonge kinderen lopen met zeer gevaarlijk wapentuig in hun handen. De landelijke pleidooien voor het opnemen daarvan in de wapenwet en de Europese pleidooien voor een Europa-breed verbod ervan ondersteunt onze lokale fractie daarom van harte.

Vuurwerk als nieuw vuurwapen
Graag willen we weten van de burgemeester of hij een verband ziet tussen het gebruik van wapens en de toename van explosies. Uit Amsterdamse cijfers lijkt het vuurwapengebruik af te nemen in dezelfde mate waarin het explosiegeweld toeneemt, wordt dit in Den Haag ook zo gezien, hebben we hier te maken met communicerende vaten? Criminelen kunnen kinderen gemakkelijker met een cobra op pad sturen dan een vuurwapen.

Preventie is te laat
Uiteraard moeten we handhaven en optreden bij explosies, maar D66 wil explosies vooral voorkomen en daarom vooral heil in gerichte preventiemaatregelen. Met alle repressieve maatregelen zijn we te laat. En met ongerichte preventie heb je de hele stad misschien wel op camera, maar voorkom je niets. We hebben immers vaak genoeg al beelden voorbij zien komen van daders. Maar de hoodies, sjaals en zonnebrillen voorkomen herkenning en camera’s houden de explosies duidelijk niet tegen.
 
Voorkom dat jongeren de criminaliteit in verdwijnen
We moeten ingrijpen voordat een jongere de afslag naar een crimineel carrierepad maakt. Voorkomen is beter dan genezen, dus hoe maken we jongeren weerbaar? Want hoewel jeugdcriminaliteit daalt, raken steeds meer kwetsbare jongeren betrokken bij zware vormen van criminaliteit. Dat moet worden voorkomen door jongeren  perspectief te bieden op studie en werk en meer zichtbaar formeel gezag in kwetsbare wijken. Zoals de aanpak Preventie met Gezag, waarin ook die persoonsgerichte aanpak een grote rol speel ten waarbij wordt ingezet op de omgeving van jonge daders, om te voorkomen dat de buurjongen ook wordt meegesleept en waarin wordt gewerkt met snelrecht door de wijkrechter in Zuidwest.
 
Beste aanpak over hele stad uitrollen
Onze fractie is erg benieuwd naar hoe succesvol die aanpak is om te zien of dit een blauwdruk kan zijn voor de overige stadsdelen. Welke resultaten verwacht de burgemeester van Preventie met gezag en wanneer deelt hij periodieke rapportage hierop met de raad? Hoe wordt dit in Den Haag precies ingevuld?
 
Meer zicht op cobra’s en kinderen
Wat gaan we anders doen nu dit steeds vaker voorkomt en in ergere vormen? Is er zicht op het verkoop van cobra’s in de stad? Weten we hoe ze eraan komen via snapchat of tiktok, is daar zicht op? Organiseren we wel voldoende inleverdagen? Hoe stellen we buurten gerust die hier mee te maken hebben? Hoe ondersteunen we ouders die hun kind zien criminaliseren? Want als we doen wat we deden, krijgen we wat we hadden. Is er extra inzet van jeugdwijkagenten? Komen deze de scholen in? Wat zijn de resultaten van Basta? En wat is er volgens de burgemeester nog meer nodig om het explosiegeweld in de stad te stoppen?
 
Dank voorzitter.