D66: Maak plein voor Vredespaleis gezellig, bruisend en groen

Beeld: Roman Boed

Een nieuw, autovrij Carnegieplein met veel groen en gezellige terrasjes. Dat stond in een plan van de gemeente uit 2019, maar vijf jaar later is er eigenlijk niets veranderd. Raadslid Dennis Groenewold vraagt het college daarom wat er van de mooie plannen terecht is gekomen. “Het prachtige Vredespaleis verdient een prachtig plein”

Het Vredespaleis is een van de belangrijkste toeristische plekken van de stad. Maar het Cargenieplein voor het Vredespaleis is opmerkelijk leeg en stil. Dat terwijl het Vredespaleis heel veel mensen trekt en een prachtig uitzicht biedt voor een terras. In de gebiedsvisie voor de internationale zone uit 2019 stond daarom ook een plan om deze belangrijke publieke bestemming beter in te richten door het autoverkeer te verminderen en meer groen te planten. “Dit nieuwe plein zorgt voor een nieuwe plek in de stad, waar bezoekers, buurtbewoners en werknemers elkaar kunnen ontmoeten. Nieuwe horeca aan het plein zorgt voor extra levendigheid, ook in de avonduren”, stond in het plan te lezen

Maak het Carnegieplein een plek waar je niet snel langsrijdt, maar graag blijft voor een drankje met uitzicht op het Vredespaleis!”

Dennis Groenewold

Maar sinds 2019 is er niets meer vernomen van de bovenstaande plannen. Tot teleurstelling van Groenewold, en zonder twijfel ook van menig toerist die had gehoopt om een gezellig terrasje of een plek om iets te eten. “We hebben een plein nodig dat past bij een van de mooiste, belangrijkste en uniekste gebouwen van Den Haag”, zegt Groenewold. Op het plein staat nu alleen het Haags Herdenkingsmonument 1940-1945, maar als de wegen rondom het plein anders ingericht worden ontstaat er ruimte voor de broodnodige groen en levendigheid. Groenewold: “Als het aan D66 ligt wordt het Carnegieplein een gezellige, bruisende en groene plek. Een plein waar je niet snel langsrijdt, maar graag blijft voor een drankje met uitzicht op het Vredespaleis!”