D66: Beloon bedrijven die plaatsmaken voor woningbouw

Beeld: Marten Kooistra

Haagse bedrijven die plaatsmaken voor woningbouw moeten voorrang krijgen op een nieuwe locatie. “De aanwezigheid van bedrijven maakt het soms onmogelijk om huizen te bouwen, daarom moeten bedrijven die plaats maken beloond worden,” aldus Joren Noorlander. “Dankzij onze motie krijgen deze bedrijven straks voorrang bij vrijgekomen locaties in de stad, zo pakken we de woningnood aan en helpen we Haagse bedrijven.”

Papieren werkelijkheid

Op dit moment werkt het zo dat de hoeveelheid weggevallen bedrijfsruimte bij nieuwbouwprojecten ergens anders gecompenseerd moet worden. “Op papier klinkt dit goed, maar in de praktijk betekent dit niet dat de bedrijven die plaatsmaken ook daadwerkelijk op de nieuwe locatie een plek krijgen,” zo stelt Joren Noorlander. “We moeten de bedrijven die bijdragen aan de Haagse economie behouden voor onze stad.”

Win-win oplossing

Met de motie van D66 moet hier nu verandering in komen. Het college wordt opgeroepen met een voorrangsregeling te komen. Ook moet de gemeente in gesprek met buurgemeentes om te kijken of ook op regionaal niveau samengewerkt kan worden. Joren Noorlander: “Het is een win-win oplossing, bedrijven verplaatsen naar een geschiktere plek in de stad of regio en meer woningbouwprojecten kunnen van start gaan om de Haagse woningnood aan te pakken. Zo creëren we in één klap meer kansen voor zowel ondernemers, als woningzoekenden.”