Bouwen aan het Zuidwest van de toekomst begint nu – Inbreng Joren Noorlander bij debat Zuidwest

Joren Noorlander - Beeld: Martijn Beekman

Meer groen, meer woningen en eindelijk een HAVO/VWO school. Zo ziet Zuidwest er volgens Joren Noorlander uit over 20 jaar. Maar om daarvoor te zorgen moeten nu stappen worden gemaakt. In de commissie ruimte vertelde Noorlander over zijn visie voor Zuidwest.

Lees hier zijn bijdrage.

Hoe ziet Zuidwest er over 20 jaar uit?  

Als een mooi deel van de stad waar verschillende wijken zijn. Waar je bijvoorbeeld in Morgenstond een dependance hebt van een universiteit en wat studentenwoningen, waar je voor veel voorzieningen en winkels graag naar de Leyweg gaat en waar je vanuit de sportvelden in één lange strook natuur richting de Uithof kunt lopen. 
 
Meer groen, beter onderwijs

Waar je met versterkte ecologische zones klimaatadaptiever bent en de stadsnatuur versterkt. En waar mensen trots zijn op hun onderscheidende buurt. Bijvoorbeeld met een hoogwaardig park of een HAVO/VWO school van academisch én architectonisch hoge klasse.  
 
Weet de wethouder al waar de HAVO/VWO school komt? Want Den Haag Zuidwest verdient deze school. En (ik dacht) een toezegging van de wethouder te hebben, om de locatie voor deze school aan te noemen in de structuurvisie, maar ik kan deze nog nergens vinden. 
 
Type gebouwen
Wij zien graag dat we niet evenredig verdichten, maar kijken naar wat voor type wijken we willen bouwen. Wijken met een potentieel hogere dichtheid krijgen een hogere mate van verstedelijking en waar we de groen-blauwe zones willen versterken, kiezen we voor een lichtere vorm van verstedelijking. Die keuzes worden hier nu nog niet gemaakt, terwijl dat wel zou moeten in dit document. Wat mij betreft kiezen wij voor Morgenstond een meer stedelijker woonmilieu, voor Bouwlust-Vrederust een meer groen-blauw woonmilieu en voor Moerwijk een vorm hier tussenin. Hierdoor krijg je differentiatie en een eigen karakter in de wijken. Hoe ziet het college deze differentiatie? 
 
Buurtgarages
Voorzitter, We hebben een hoge ambitie met betrekking tot de betaalbaarheid van de woningen. Wat hard op de bouwkosten drukt, zijn de vele halfverdiepte parkeerplaatsen onder de binnentuinen van de complexen. D66 is nog niet zo overtuigd van deze parkeeroplossing. Een parkeerplaats op die manier aanleggen is kostbaar. Wij zouden dan ook graag zien dat deze parkeerplaatsen ook in een “buurtgarage” op loopafstand gerealiseerd kunnen worden. Mits de huur van deze parkeerplaatsen vergelijkbaar is met die van de parkeerplaatsen die halfverdiept zijn. Hoe kijkt het college naar deze mogelijkheid?