Arbeidsmigranten krijgen hun rechten via de telefoon binnen

Caroline Verduin in gesprek met dakloze arbeidsmigranten op het Malieveld Beeld: Peter Bos

In Den Haag wonen tienduizenden arbeidsmigranten die kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Deze migranten, vaak afkomstig uit Polen, Bulgarije en Roemenië, spreken vaak alleen hun eigen taal en zijn totaal niet bekend met hun rechten en plichten in Nederland. Dat maakt ze kwetsbaar voor malafide huisjesbazen en uitzendbureaus. Om dit te stoppen gaat de gemeente ervoor zorgen dat arbeidsmigranten hun rechten leren kennen op een manier die alle arbeidsmigranten bereikt: via hun smartphone.

“Arbeidsmigranten betalen vaak honderden euro’s per maand voor een matrasje in een kamer die ze moeten delen, in een huis dat is volgepropt”, vertelt Verduin, die met haar half-Poolse achtergrond veel contact heeft met arbeidsmigranten. “En omdat het uitzendbureau ook hun huisbaas is, worden ze dakloos op het moment dat ze niet werken. Deze mensen worden uitgebuit op een manier die geen Nederlander zich kan voorstellen. We moeten de arbeidsmigrant actief wijzen op hun rechten.”

Daarom diende Verduin een voorstel in om arbeidsmigranten via een app te wijzen op hun rechten in Den Haag. Zo kunnen arbeidsmigrant in meerdere tale, elk moment van de dag, hun rechten en plichten terugvinden. Ze krijgen toegang tot informatie over onder meer wonen, werken, gezondheid, hun rechten als werknemer en verschillende wet- en regelgeving. Het kan ook helpen om overlast van arbeidsmigranten tegen te gaan, doordat ze nu in hun eigen taal op de hoogte worden gebracht van de regels rondom geluidsoverlast en afval. Het college laat weten dat er druk gewerkt wordt om een website te maken, als eerste stap richting een landelijke app.

“Een van de dingen die alle arbeidsmigranten hebben, is een smartphone. Dus met een goede website met alle informatie in hun taal kan je ze allemaal bereiken. Ongeacht tijd of plaats”, zegt Verduin. “Een website of app klinkt misschien simpel, maar dit is keihard nodig. In de internationale stad van vrede en recht mogen we niet accepteren dat er tienduizenden mensen worden uitgebuit omdat ze hun rechten niet kennen”