D66: Haagse raadzaal moet toegankelijk zijn voor elke inwoner 

Beeld: Dienst Stedelijke Ontwikkeling (Claudia van Noord) – Haags Gemeentearchief

Elke Hagenaar moet de raadzaal in kunnen en kunnen volgen waar de gemeenteraad besluiten over maakt. Ook als die Hagenaars in een rolstoel zitten of slechthorend zijn. Nu kunnen mensen in een rolstoel de tribune niet op en is de ondertiteling van vergaderingen niet te volgen. Met een motie wil raadslid Marieke van Doorn daar verandering in brengen. “Als onze raadzaal niet toegankelijk is, is onze democratie dat niet!”

“In de democratie heeft iedereen een gelijke stem en mag iedereen meedoen. Maar zolang onze raadszaal niet voor iedereen toegankelijk is, is onze democratie dat niet”. Raadslid Marieke van Doorn doelt daarmee op het feit dat de publieke tribune niet toegankelijk is voor mensen in een rolstoel en mensen die slechthorend zijn door de vele fouten in de ondertiteling de vergaderingen van de raad waar ze zelf voor gestemd hebben nog steeds niet goed kunnen volgen.

Omdat er opnieuw wordt gekeken naar de audiovisuele apparatuur van de raadzaal, tijdens de geplande herinrichting van de Commissie Perskamer, wil Van Doorn deze kans grijpen om niet alleen de bijzaal maar ook de raadzaal toegankelijker te maken. Met een motie wil ze ervoor zorgen dat er een scan komt op hoe de toegankelijkheid voor iedereen verbeterd kan worden. Bovendien is de techniek om debatten live te ondertitelen in de afgelopen jaren enorm doorontwikkeld. “Laten we deze kans grijpen en ervoor zorgen dat het huis van de lokale democratie ook echt een huis voor ons allemaal is”