D66 Culemborg pleit voor een betere democratie in de regio

D66 Culemborg pleit voor meer overleg voor een betere democratie in de regio

De gemeenten in regio Rivierenland werken voor veel zaken samen in zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. Er wordt samengewerkt om zaken praktisch en kostenefficiënt aan te pakken. Denk hierbij aan de AVRI, Werkzaak e.a.. Zo zijn er vijftien gemeenschappelijke regelingen (GR’en).

De gemeenten zijn de eigenaren en de gemeenteraden voeren de politieke controle uit. Het is dus vanzelfsprekend van groot belang dat de raden goed in positie blijven om hun kaderstellende, controlerende en volks-vertegenwoordigende taak uit te kunnen oefenen over deze regelingen. Maar het is een levendige en dynamische tijd vol verandering. Dat vereist flexibiliteit en daadkracht.

Doordat de gemeenten in Rivierenland bijna allemaal op een andere vergaderdag in de week zitten kost het vaak erg veel moeite om een tijdstip te vinden om de vertegenwoordigers van de raden samen te laten overleggen.

D66 Culemborg heeft gemeend om hier wat aan te doen en heeft een Motie ingediend om in gezamenlijkheid te komen tot een oplossing. Dit zou bijvoorbeeld kunnen liggen in het vergaderen op eenzelfde dag in de week voor alle raden in de regio Rivierenland. Op die manier wordt er meer ruimte gerealiseerd voor een goed democratisch bestuur van onze Gemeenschappelijke Regelingen.

De motie is met unanieme stemmen aangenomen in Culemborg en gaat nu naar de andere raden.