Wakker worden in een nieuw Nederland

We wisten dat er veel zwevende kiezers waren, we wisten dat veel mensen teleurgesteld waren in de overheid, we wisten dat het zittende kabinet afgerekend zou worden op de afgelopen jaren, we wisten dat GL-PvdA veel strategische stemmen zou trekken en dat Omtzigt goed lag. Maar dit had niemand verwacht. De monsteroverwinning van de PVV. Net als in zoveel andere landen groeit het rechtste blok.

Grootste partij per gemeente

Kaartgegevens: CBSBron: ANP • Bijgewerkt 24 november 2023 09:18 • NRC

Grootste partij per gemeente Beeld: Kaartgegevens: CBSBron: ANP • Bijgewerkt 24 november 2023 09:18 • NRC

Terugkijken

De media analyseert zich suf over de oorzaak van deze monsteroverwinning van de PVV. Maar één ding staat als een paal boven water: heel veel Nederlanders hebben (centrum) rechts gestemd. Maar waarom?

In de Correspondent stond een mooi artikel over een mogelijke oorzaak: ‘nostalgisch nationalisme’.
Citaat: “Vooruitgang, aldus de nostalgisch nationalisten, is terugkeren naar <…> het verleden van vóór de globalisering, toen buitenlanders nog ‘ver weg’ woonden, het woningtekort nog geen ‘importproduct’ was van massa-immigratie en landsgrenzen onze problemen nog buiten de deur hielden. Waar de nostalgisch nationalist zijn achterban, doodsbang voor de toekomst, mee op reis neemt naar mythische tijden van overvloed, toen Amerika nog great was, en Nederland nog ‘van ons’, daar spiegelt de progressief te vaak, en te luid, een toekomst voor van ‘doen of doodgaan’, ‘ontgroeien’ en een ‘rebellie tegen de uitsterving’.  Progressieven vertellen een verhaal dat weliswaar gestoeld is op een bittere, wetenschappelijke werkelijkheid – maar geen verhaal om naar te verlangen.”

Rol voor D66

En juist na dit soort politieke aardverschuivingen moeten we trouw blijven aan ons gedachtengoed. Moeten we in gesprek gaan en blijven met andersdenkenden. En moeten we onze kracht, namelijk positiviteit en denken in kansen, inzetten. Wij kunnen een verhaal vertellen dat waard is om naar te verlangen. Voor iedere Nederlander, ongeacht waar je wieg staat, ongeacht je inkomen, kleur of geaardheid.

Trots!

We hebben de afgelopen weken gevochten voor wat we waard zijn onze slogan ‘nieuwe energie’ eer aan gedaan. Ons positieve, ambitieuze geluid was overal te horen, ook in Baarn. Hier deden we het zelfs iets beter dan landelijk. Laten we trots zijn op onze partij en op onszelf, ondanks het verlies dat we geleden hebben. Schouders eronder en door!