Burgerberaad geeft Paleis op de Dam weer plek in Amsterdamse democratie 

D66-raadslid Rob Hofland stelt voor om in het Paleis op de Dam, het oorspronkelijke stadhuis, de Amsterdamse Burgerberaad te organiseren. Om zo de functie van het paleis als een democratische ontmoetingsplaats voor de Amsterdamse burgers weer te herstellen. Hofland: “Het organiseren van een Burgerberaad in het Paleis op de Dam past perfect in de historische context ervan als een democratische ontmoetingsplaats. Want het was ooit van de Amsterdammer, en zo krijgt het weer een gepaste plek in de Amsterdamse democratie. ” 

Achtste wereldwonder 

Het huidige Paleis op de Dam is oorspronkelijk gebouwd als het stadhuis van Amsterdam, het boegbeeld van de Amsterdamse glorietijd. Het nieuwe gebouw werd door de Amsterdammer van weleer goed ontvangen, en werd zelfs omschreven als ‘achtste wereldwonder’. De befaamde Burgerzaal etaleert het gezag en rijkdom van het 17e eeuwse Amsterdam en is ontworpen als een democratische ontmoetingsplaats van de Amsterdamse burger. 

In de 19e eeuw verloor het gebouw zijn functie als stadhuis, want de jonge broer van de Franse keizer, Lodewijk Napoleon, ging het als paleis gebruiken. Sindsdien fungeert het gebouw als een paleis. Hiermee is het gebouw het decor geworden van de monarchie in plaats van de Amsterdamse democratie. De Amsterdammer is tegenwoordig enkel welkom in het gebouw als ze een entreeticket kopen.

Initiatieven

De gemeenteraad van Amsterdam heeft de afgelopen jaren verschillende initiatieven – in het kader van Amsterdam 750 jaar – ondernomen om het huidige Paleis vaker open te stellen voor de Amsterdammer. Het voorstel van D66-raadslid Hofland is om een Burgerberaad te organiseren in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam. Het huidige college is van plan om in de komende periode driemaal een Burgerberaad te organiseren, dit is een proces waarbij een geselecteerde groep burgers advies geeft aan de politiek over een maatschappelijk vraagstuk. Het eerste Burgerberaad gaat van start in 2024, en gaat over afval.