Meer mankracht
Steeds meer mensen wonen in Almere. De stad groeit hard en zal ook blijven groeien. Tegelijkertijd is het aantal FTE bij de Gemeente, Team Veiligheid, Openbaar Ministerie en Brandweer sinds 2012 niet meegegroeid: Dit is en blijft een punt van aandacht. De gemeente moet duidelijke afspraken maken met het Rijk om bijvoorbeeld de politie en Bijzondere Opsporingsambtenaren op kracht te brengen. Hierdoor krijgt de gemeente ruimte om meer aspecten aan te pakken. De onderhandelingen over het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Pampus lijkt hier een logisch moment voor.
We hebben een sterk team van boa’s in Almere. Deze mensen kennen de buurt en hun pappenheimers. Ze verrichten goed werk door mensen aan te spreken en problemen op te lossen. D66 is voorstander van het gebruik van bodycams. Wapenstokken en peperspray horen, wat D66 betreft, echter niet in de uitrusting van boa’s. Eerder moet er goed gekeken worden naar de werkzaamheden van de boa’s: het tekort aan politiemensen mag niet leiden tot een uitbreiding van de werkzaamheden van de boa’s.
Naast de zichtbaarheid van mensen van toezicht en handhaving speelt het gebruik en de verwerking van data een steeds belangrijkere rol. Om ondermijning goed aan te kunnen pakken, dreigingen en onrust via social media op te speuren en andere zaken aan te pakken is ook (extra) mankracht nodig. Dit kan de gemeente zelf doen. Bij het analyseren en gebruik van data blijft het altijd van belang om duidelijk te maken waar de grenzen liggen met betrekking tot privacy. De raad moet betrokken worden bij dergelijke kaders.
- De gemeente moet duidelijke afspraken maken met het Rijk over meer politie en Bijzondere Opsporingsambtenaren
- Zet boa’s effectief in, maar laat hen niet de werkzaamheden van de politie overnemen door tekorten daar
- Meer mankracht voor aanpak ondermijning, onrust via social media op te speuren en andere zaken
- Duidelijke kaders om privacy Almeerders te waarborgen