Voorkomen is beter dan genezen
Voorkomen van problemen: daar zetten we op in. Dat geldt voor fysieke en psychische problemen, maar ook op het terrein van sociale zekerheid en inkomen is preventie een belangrijke voorwaarde voor een gezonde stad. We willen voorkomen dat armoede, laaggeletterdheid, (v)echtscheidingen en eenzaamheid leiden tot psychische en fysieke problemen. Een veilig thuis is de eerste voorwaarde om problemen het hoofd te bieden. Bewegen en gezond eten moet aantrekkelijk én voor iedereen toegankelijk zijn. In een gezonde stad zetten we in op:
• verminderen van problematische schulden
• tegengaan van laaggeletterdheid
• voorkomen van vechtscheidingen
• tegengaan van eenzaamheid onder ouderen
• voor iedereen een dak boven het hoofd
• afname van obesitas en toegankelijkheid van gezonde voeding
• minder afhankelijkheid van de Voedselbank
• minder wachtlijsten in de zorg
• meer beweging voor jong en oud
Als iets niet voorkomen kan worden, wees er dan zo snel mogelijk bij. Goede vroegsignalering is hierin essentieel. Dit houdt in dat organisaties met veel contacten in de wijk weten waar ze alert op moeten zijn, hoe ze gemakkelijk dingen kunnen melden en wat de vervolgstappen zijn, wij maken hierbij gebruik van de locaties waar veel inwoners naartoe gaan, zoals kinderopvang, scholen, sportverenigingen.
Vroegsignalering is niet hetzelfde als vroegtijdige interventie of vroegtijdig ingrijpen. Interventie hoeft of moet pas als iemand er zelf of samen met de omgeving niet uit komt. Een zogenaamd waakvlamcontact voorkomt dat verergering van problemen onopgemerkt blijft, maar voorkomt ook dat onnodig actie wordt ondernomen.
Als iemand geen mensen in zijn omgeving heeft die kunnen helpen kan een buddysysteem, waar een vrijwilliger deze rol vervult, worden ingezet. Wijkteams spelen een belangrijke rol- en spilfunctie in de vroegsignalering, het waakvlamcontact én de inzet van lichte, informele zorg (in plaats van zwaardere formele zorg) vormen belangrijke voorwaarden om eenzaamheid te voorkomen. Voldoende capaciteit en slagkracht van de wijkteams blijft voor D66 een belangrijk aandachtspunt. Met preventie of vroeg signalering kunnen wachtlijsten inzichtelijk worden gemaakt en waar van toepassing weggewerkt worden. Hierbij kunnen zelfhulpgroepen en lotgenotengroepen met laagdrempelige toegang een belangrijke rol spelen.
- Bewegen en gezond eten moet aantrekkelijk én voor iedereen toegankelijk zijn.
- Inzet op vroegsignalering
- Voldoende capaciteit en slagkracht van de wijkteams blijft een belangrijk aandachtspunt